Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

20. 08. 2019. 06:46   >>  06:46 46

ZENKA

Zastava u Tuzima nesporna, niko nije vrijeđao CG

Ne vidim da je prekršen neki zakon time što je na kulturnoj manifestaciji albanske dijaspore, na nacionalnom skupu, isticana albanska nacionalna zastava, zastava jedne nacionalne manjine, poručio je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, komentarišući za Pobjedu najavu Ministarstva kulture da će podnijeti prijavu protiv organizatora skupa u mjestu Trgaja na obali Cijevne u Tuzima na kojem su se vijorile albanske zastave, a nije bilo i državne crnogorske.

 

Ministar Zenka ocjenjuje da se nepotrebno otvara priča o pravu Albanaca da koriste svoje nacionalno obilježje, jer je to, kako je istakao, korak unazad i povratak Crne Gore u neka vremena iz kojih smo izašli.

"Na tom skupu niko nije vrijeđao Crnu Goru i nezahvalno je tu manifestaciju porediti sa nekim drugim na kojima su negirane sve naše vrijednosti, vrijednosti Crne Gore", rekao je Zenka.

Kategoričan je da Albanci, kao nacionalna manjina u našoj zemlji, i sa stanovišta zakona i Ustava imaju pravo da upotrebljavaju svoju nacionalnu zastavu.

"To je zastava svih Albanaca, nije samo zastava države Albanije", dodao je on.

U Ministarstvu kulture ostali su pri stavu da manifestacije kulture, kao ni u slučaju humanitarnog koncerta Mitropolije crnogorsko-primorske u Herceg Novom prošle sedmice, gdje je, pored ostalog, bila istaknuta srpska zastava i zbog čega su najavili prijavu, "ne smiju da budu paravan za bilo kakav nacionalizam, niti za kršenje normi koje su jasno definisane pozitivno pravnim propisima Crne Gore".

Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković rekao je za Pobjedu da naš ustav pripadnicima manjinskih naroda garantuje pravo i slobodu na izbor, upotrebu i javno isticanje nacionalnih simbola i obilježavanje nacionalnih praznika, koja mogu koristiti pojedinačno i u zajednici sa drugima.

"Zakonom o upotrebi nacionalnih simbola pripadnici manjina imaju pravo na upotrebu i isticanje svojih simbola, a nacionalnim simbolima se smatraju simboli koje pripadnici manjinskih naroda upotrebljavaju za izražavanje svog nacionalnog identiteta", istakao je Zeković.

Vlada je, kako je podsjetio, utvrdila Prijedlog zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola (p.a. u novembru 2017. godine, ovaj zakon još je u skupštinskoj proceduri).

Kreiran je, kako je dodao, i zaključak kojim je zaduženo Ministarstvo unutrašnjih poslova da pripremi i Vladi dostavi prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru kojim će se rješenja iz člana 23 ovog zakona uskladiti sa Prijedlogom zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola. Članom 23 Zakona o javnom redu i miru propisano je da će se kazniti fizičko lice koje bez odobrenja ili javnog poziva istakne ili upotrijebi zastavu, grb ili drugi simbol druge države novčanom kaznom od 100 do 500 eura ili kaznom zatvora do 30 dana.

 

Пратите нас на

Коментари46

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније