Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

22. 08. 2019. 13:53 >> 14:00

PEJANOVIĆ PORUČIO

Preventivnim mjerama za vjerski mir

Nacionalni operativni tim za sprovođenje Strategije suzbijanja nasilnog ekstremizma (NOT) će nastaviti da preduzima kako preventivne, tako i proaktivne mjere, kako bi doprinio da Crna Gora ostane prepoznata kao mjesto mirnog zajedničkog života različitih nacija i religija.


To je saopštio rukovodilac Nacionalnog operativnog tima i nacionalni koordinator Dragan Pejanović povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve nasilja zasnovanog na vjeroispovijesti i uvjerenju, koji se na osnovu rezolucije Generalne skupštine UN prvi put obilježava ovog 22. avgusta.

"Međunarodni dan nas podsjeća na one koji su, nažalost, bili žrtve nasilja zasnovanog na religiji i uvjerenju, širom svijeta, i da je zloupotreba religije jedan od glavnih pokretača radikalizacije, nasilnog ekstremizma i terorizma, bez pravljenja predrasuda prema bilo kojoj religiji", navodi se u saopštenju.

Iz NOT-a su saopštili da su sloboda vjeroispovijesti i uvjerenja osnovna prava čovjeka zagarantovana Ustavom Crne Gore i najznačajnijim međunarodnim dokumentima iz oblasti ljudskih prava, uključujući Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima i Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima.

"Svaki pojedinac i svaka grupa imaju pravo da na siguran i slobodan način ispoljavaju svoju vjeru i uvjerenja". navodi se u saopštenju.
Fenomenu nasilnog ekstremizma, koji može uticati na mir i bezbjednost građana, Vlada Crne Gore je posvetila posebnu pažnju formiranjem NOT, koji uključuje predstavnike resornih organa i predstavnike nevladinog sektora.

" Donošenjem Strategije i pratećeg Akcionog plana Crna Gora je iskazala spremnost da se protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije bori na sistemski način", kazali su iz NOT-a.

Imajući u vidu kompleksnost ove pojave NOT je u saradnji sa civilnim društvom i uz podršku Misije OEBS-a u decembru 2018. godine pokrenuo Nacionalnu platformu za suzbijanje nasilnog ekstremizma i radikalizacije koji vode ka terorizmu, koja okuplja predstavnike nadležnih državnih institucija, predstavnike lokalnih samouprava, medija, političkih partija, nevladinih organizacija, vjerskih zajednica, akademske zajednice i pojedince koji mogu doprinijeti suzbijanju ove pojave.

"!Platforma ima za cilj da kroz dijalog različitih segmenata društva omogući bolje razumijevanje, kako bi se kao društvo u cijelini borili protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije", saopšteno je iz NOT-a i dodaje:

"Napori koje Crna Gora ulaže nastaviće se i ubuduće, kako kroz jačanje postojećih mehanizama, tako i kroz kreiranje novih, s posebnim fokusom na mlade, kako bi ih zaštitili od negativnih društvenih uticaja i kako bi postali produktivni članovi društva koji prepoznaju i poštuju prave vrijednosti."

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније