Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

23. 08. 2019. 11:48 >> 11:59

CGO UPOZORAVA

"CG još potiskuje pitanja iz prošlosti"

Crna Gora ostaje dosljedna u potiskivanju neprijatnih pitanja iz prošlosti ili njihovom povremenom i selektivnom otvaranju, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje. CGO vjeruje da ignorisanje ovakvih datuma predstavlja ignorisanje žrtava.

 

Povodom 23. avgusta – Evropskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u 20. vijeku, Centar za građansko obrazovanje (CGO) odaje počast svim žrtvama i njihovim porodicama.

“Na žalost, Crna Gora ostaje dosljedna u potiskivanju neprijatnih pitanja iz prošlosti ili njihovom povremenom i selektivnom otvaranju, a bez prepoznavanja važnosti sistemskog suočavanja sa njima što je neophodno zarad održivosti društva na zdravim osnovama”, navodi se u saopštenju.

 CGO vjeruje da ignorisanje ovakvih datuma predstavlja ignorisanje žrtava koje su bile pogođene političkom represijom u XX vijeku.

“Ali i da pokazuje da političke elite ne osiguravaju adekvatnu zaštitu onih čije porodice predstavljaju simbol stradanja crnogorskog stanovništa tokom represije u XX vijeku. Dodatno, to ne podstiče stvaranje politike sjećanja u Crnoj Gori, praksu obilježavanja mjesta stradanja i komemorativnu kulturu”, kazali sui z CGO,

Ovaj datum, CGO koristi kako bi dao podršku žrtvama totalitarnih režima i apelovao prema nadležnim institucijama da ne dozvoli da njihova patnja padne u zaborav, da se njihova prava priznaju, te da se počinitelji kaznenih djela privedu pravdi koliko good je to moguće.

“Ponovo podsjećamo i da je Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope iz 2006. o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih poredaka i Rezoluciju o uklanjanju naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih sistema. Takođe, Evropski parlament je donio preporuku kojom je naglasio da svaka zemlja treba da odredi vrijeme i način obilježavanja sjećanja na žrtve totalitarnih režima i to prilagodi sopstvenoj istoriji i tradiciji”, napominju iz CGO.

S tim u vezi, CGO ponovo apeluje da se u Crnoj Gori donese zakon kojim bi se rehabilitovali i obeštetili Golootočani ili članovi njihovih užih porodica.

 “Takođe, napominjemo da Crna Gora nikada nije inicirala sprovođenje istraživanja na temu žrtava ratnih represalija i suđenja nakon oslobođenja 1945. godine. Iako se današnja Crna Gora temelji na antifašizmu, mi ga jedino možemo iskreno i čuvati ukoliko razjasnimo i zločine počinjenih u njegovo ime”, navodi se u saopštenju.

Pozvali su i na ponovno sagledavanje adekvatnosti obrazovnog materijala i načina predavanja totalitarizma, kao i drugih vezanih tema, a u cilju sprječavanja njihove zloupotrebe u dnevnopolitičke svrhe.

Evropski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima utvrđen je Deklaracijom Evropskog parlamenta iz 2008. o proglašenju 23. avgusta evropskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma, a potvrđen je Rezolucijom Evropskog parlamenta o evropskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније