Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda; Objavila: M.M ]

26. 08. 2019. 07:53   >>  07:49 5

SAVJET ASK

Najavili odluke za one koji su dobili kredite od Vlade

Nedavno izabrani predsjednik Savjeta ASK Momčilo Radulović najavio je da će Savjet donijeti određene odluke u vezi sa slučajem javnih funkcionera, čija se imena nalaze na spisku onih koji su od Vlade dobijali stambene kredite po povoljnim uslovima.

Ukoliko uspijemo da popravimo situaciju u Agenciji za sprečavanje korupcije, biće to jasan signal Evropskoj uniji da je Crna Gora dostigla stepen institucionalnog i civilizacijskog razvoja koji joj otvara nova vrata u procesu pristupanja, bez obzira na objektivne teškoće na tom putu koje dolaze od samih evropskih faktora, smatra Radulović.

On je u intervjuu Pobjedi najavio i da će Savjet donijeti određene odluke vezane za slučaj javnih funkcionera, čija se imena nalaze na spisku onih koji su od Vlade dobijali stambene kredite po povoljnim uslovima.

“I od direktora ASK Sretena Radonjića smo tražili pismeno izjašnjenje o cijeloj situaciji sa kreditom koji mu je dodijeljen. I u njegovom i u drugim slučajevima ćemo se pridržavati zakona, ali ćemo voditi računa i o ukupnom djelovanju ASK i mogućim posljedicama cijele situacije na rad ove institucije”, rekao je Radulović.

On je naglasio da su u skladu sa svojim ovlašćenjima, iako je prva sjednica Savjeta ASK trebala da bude protokolarna, cijeneći važnost pitanja koje je u centru pažnje u proteklih nekoliko nedjelja, tražili pismeno izjašnjenje od direktora i odjeljenja ASK u čijoj je nadležnosti dato pitanje.

“Pitanje davanja kredita od strane jedne grane vlasti predstavnicima drugih grana vlasti je mnogo šire pitanje od suve primjene zakona. Ovdje se potencijalno radi o ugrožavanju nezavisnosti djelovanja institucija i sistemskom ugrožavanju ustavne podjele vlasti. Zbog toga moramo biti veoma oprezni i temeljni u promišljanju cijele ove situacije, kako bi ponudili sistemsko rješenje, a koje će osigurati neometano sprovođenje ustavnih postulata o podjeli vlasti. Naravno, ova situacija ima i svoju snažnu refleksiju na javno mnjenje, ali to je već političko pitanje, a političke ili partijske dimenzije ovog ili sličnih situacija nijesu pitanja za Savjet ASK-a. Kada dobijemo potrebne informacije, započećemo i sveobuhvatan i ozbiljan proces donošenja relevantnih odluka u vezi sa cijelim slučajem. Ovo zato jer se radi o pitanju koje će zasigurno još dugo biti u javnom fokusu i čije eventualne pravne konsekvence sigurno nijesu nešto što zastarijeva preko noći”, kazao je Radulović.

Na tom spisku nalazi se i ime prvog čovjeka Agencije za sprečavanje korupcije Sretena Radonjića. Na pitanje hoće li pokušati da na Savjetu pokrenete pitanje njegovog integriteta Radulović je odgovorio da su kao i u slučaju spiska javnih funkcionera i dobijenih kredita, i od direktora Radonjića već na prvoj sjednici tražili pismeno izjašnjenje o cijeloj situaciji sa kreditom koji mu je dodijeljen.

“I u njegovom i u drugim slučajevima ćemo se pridržavati zakona, ali ćemo voditi računa i o ukupnom djelovanju ASK i mogućim posljedicama cijele situacije na rad ove institucije. Svi oni koji rade unutar ASK će morati da budu svjesni da njihovo djelo vanje ima mnogo značajnije implikacije na javnost i na ostale institucije, naročito u vezi sa pitanjima integriteta u obavljanju javnih funkcija”, tvrdi on.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније