Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda; Objavila: M.M ]

31. 08. 2019. 08:52   >>  08:48

FINANSIJSKE PROVJERE

Blokirana imovina Olivere Ilinčić

Nepokretnosti na Svetom Stefanu i u Bečićima koje su u vlasništu firme iz Velike Britanije, iza koje, prema dosadašnjoj istrazi, stoji srpska državljanka Olivera Ilinčić, blokirane su do okončanja postupka, zbog osnovane sumnje da je imovina stečena iz kriminalnih aktivnosti – saznaje Pobjeda.

Ilinčić je nekadašnja savjetnica Svetozara Marovića u doba kada je bio predsjednik državne zajednice Srbija i Crna Gora, a kasnije se pojavljivala kao posrednica u mnogim poslovima vezanim za ime nekadašnjeg visokog funkcionera DPS-a i predsjednika Skupštine Crne Gore. Viši sud je u maju, prema informacijama našeg lista, donio rješenje kojim je određena privremena mjera obezbjeđenja zabrane raspolaganja i korišćenja nepokretnostima na Svetom Stefanu i Bečićima.

MALVERZACIJE

Protiv Olivere Ilinčić i još šest osoba i kompanije Properti investment krajem jula je Specijalno državno tužilaštvo podiglo optužnicu zbog višemilionskih malverzacija u slučajevima koji su poznati kao „Krapina“ i „Properti investment“.

Sud će odlučiti o tom optužnom aktu – može da ga potvrdi, vrati na dopunu istrage ili obustavi postupak. Ilinčić i još dvije osobe i kompanija Properti investmet terete se za prevaru na organizovan način, dok se ostalim okrivljenima stavlja na teret zloupotreba položaja na organizovan način. Ilinčić se tereti da je bila dio grupe koju je oformio bivši funkcioner Demokratske partije socijalista Svetozar Marović, koji je priznao učešće u više korupcionaških afera u metropoli turizma i za to je osuđen na tri godine i devet mjeseci zatvora. Za Ilinčić je raspisana međunarodna potjernica.

Navodi iz istrage ukazuju da je ona sa Marovićevom grupom nezakonito došla do vrijedne imovine u blizini Svetog Stefana, a u tim poslovima opština je oštećena jer su prihvatali neispravne ponude na tenderu. Ilinčić se, kako ukazuju nalazi iz istrage, preko kompanije Properti investment zaduživala kod banaka i kupovala nekretnine od mještana nadomak Svetog Stefana. Grupa je, kako se osnovano sumnja, varala banke i porodice od kojih je uzela nekretnine. Ključnu ulogu imalo je preduzeće Properti investment preko kojeg su se zaključivali kupoprodajni ugovori.

PRENOS MILIONA

Ona je prvi put posjetila Tužilaštvo još 2014. godine kada je u svojstvu građanina odgovarala na pitanja u istrazi preprodaje državne zemlje u mjestu Košljun u Budvi. Iste godine, Ilinčić se i drugi put našla u Specijalnom tužilaštvu, ali u svojstvu svjedoka. Ona je objašnjavala kako su milionski iznosi sa računa u Prvoj banci budvanskih porodica Dragović i Divanović prenijeti na kompaniju Properti investment, koja je - u njenom vlasništvu.

Tokom sudskog postupka koji je kasnije vođen protiv Prve banke utvrđeno je da je, za sada nepoznata osoba, lažnim aneksom Zoranu Divanoviću nametnuo obavezu da svojim 1.318.556 eura garantuje za vraćanje kredita koji je banka odobrila kompaniji Properti investment. Po čijem nalogu je sačinjen lažni aneks, a novac nestao sa računa porodica Dragović i Divanović, Tužilaštvu je donekle razotkrio Budvanin Vido Rađenović, koji je kao vlasnik kompanije ,,SP Luna“ figurirao u poslu preprodaje opštinskog zemljišta u mjestu Košljun.

On je prvi neformalni svjedok saradnik i zahvaljujući njegovim izjavama ,,slučaj Košljun“ je procesuiran pred Višim sudom u Podgorici. Osim što je bila savjetnica Svetozara Marovića za vrijeme njegovog službovanja u Beogradu, Ilinčić je bila viceguvernerka Narodne banke Jugoslavije, a u jednom periodu bila je direktorica firme Futura plus, tada u vlasništvu srpskog biznismena Stanka Subotića.

Kada su u pitanju crnogorske poslovne kombinacije, za nju se prvi put čulo u ljeto 2012. godine, kada je pominjana u aferi vezanoj za prodaju desetine hiljada kvadrata zemlje u blizini hotela ,,Splendid“ u Bečićima. Sudski spor protiv kompanije ,,Gud lokejšen propertis“, iza koje je stajala Ilinčić, pokrenuo je Marovićev saradnik Zoran Mugoša, koji je tvrdio da mu nije isplaćen novac.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније