Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

31. 08. 2019. 13:19   >>  13:18

INICIJATIVA "NEĆU DA IDEM"

Boljim uslovima motivisati medicinske radnike da ostanu

Predstavnik Inicijative "Neću da idem" Vuk Vujisić ocijenio je da je najnovija izjava direktorice Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unapređenje ljudskih resursa u zdravstvu Vesne Miranović, da će studenti medicine morati da se obavežu da rade u Crnoj Gori da bi studirali, izjava koja tjera mlade ljude iz Crne Gore.

U toj inicijativi smatraju da se mladim ljudima mora dati sloboda da sami odlučuju gdje će studirati, kako će se usavršavati i na kraju gdje će raditi.

“Samo boljim uslovima možemo ih motivisati da ostanu da rade u Crnoj Gori, dok pod pritiskom možemo izazvati jedino kontra efekat. Politikom ucjena i uslovljavanja, kršili bismo njihova ljudska prava. Ukoliko se sprovedu ove namjere, ostaćemo bez studenata medicine, samim tim i medicinskih radnika koji sigurno neće trošiti dragocjene godine života kao i novac studirajući da bi radili za platu od 500 eura, dok ih za isti trud u inostranstvu čeka plata od nekoliko hiljada eura”, rekao Vujisić.

On tvrdi da mladi vole Crnu Goru i žele da rade u njoj, ali im država mora omogućiti bolje uslove.

Podsjeća da naš zdrastveni sistem uveliko zavisi od doktora koji su se usavršavali u inostranstvu i da samo sa razmjenom iskustava, novim tehnologijama i boljim uslovima do kojih u ovakvom malom sistemu nije teško doći, možemo popraviti kvalitet zdrastvenog sistema i motivisati mlade medicinske radnike da ostanu.

“Moramo drugačije pristupati problemu odlaska mladih, niko nema pravo da autoritativnim metodama pokušava da riješi problem jer bismo tako mogli stići do zatvaranja granica, a to sigurno nije rješenje. Progresivnim i inovativnim politikama možemo poboljšati položaj mladih, a politikama koje tjeraju mlade i stvaraju kontra efekat moramo okrenuti leđa”, zaključio je Vujisić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније