Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 09. 2013. 16:53   >>  16:52

SENAT UCG

Na specijalističke moguće prenijeti ispit

Senat Univerziteta Crne Gore nije ponovo raspravljao o inicijativi studenata koji su tražili da im se omogući upis na specijalističke studije sa dva nepoložena predmeta, pa će visokoškolci prilikom upisa na specijalističke studije moći da prenesu jedan ispit.

Senat UCG se, kako su saopštili, na sjednici koja je održan u četvrtak upoznao sa peticijom studenata Pravnog fakulteta, koji su tražili da se omogući upis na specijalističke studije sa dva nepoložena predmeta sa osnovnih studija.

“Senat nije ponovo raspravljao o takvoj inicijativi, s obzirom na to da je, nakon u junu donijete preporuke fakultetima da odobre slušanje pojednih predmeta na specijalističkim studijama i sa jednim nepoloženim ispitom sa osnovnih studija, dogovoreno da se to pitanje više neće razmatrati”, kaže se u saopštenju Rektorata UCG dostavljenom agenciji MINA.

Oni su napomenuli da je Studentski parlament, kao zvanična organizacija studenata Univerziteta UCG, u više navrata pokušao da izdejstvuje odluku uslovnog upisa na specijalističke studije sa dva nepoložena ispita.

Najprije je, na sjednici održanoj 18. aprila, takva inicijativa odbijena, a nakon toga, studenti su se opet obratili Senatu da se odobri uslovni upis za studente kojima za upis na specijalističke studije nedostaje 20 ECTS kredita sa osnovnih studija.

O tome se glasalo na sjednici 23. maja, kada je odlučeno da se uslovni upis omogući sa jednim nepoloženim ispitom.

Studentski parlament se u junu Senatu obratio i treći put molbom da se odluka preispita, nakon što je peticiju na 13 fakulteta za sedam dana potpisalo 2710 studenata.

“Tada je donijeto kompromisno rješenje da se u avgustovskom roku odobri polaganje tri ispita, a da se na specijalističke studije može upisati sa jednim nepoloženim ispitom sa osnovnih studija.

Iz Rektorata su naglasili da su predstavnici Studentskog parlamenta u Senatu iscrpili sve mogućnosti koje su im na raspolaganju, pokušavajući da adekvatno zastupaju studentske interese.

“Važno je naglasiti i to da je Senat, kao najviše akademsko tijelo Univerziteta, pokazao spremnost da izađe u susret studentskim zahtjevima na insistiranje Studentskog parlamenta. Studenti, dakle, mogu u avgustu polagati tri, a na specijalističke studije “prenijeti” jedan ispit, i tako im je pružena dodatna prilika da studije završe na vrijeme”, kaže se u saopštenju.

Senat je, kako se dodaje, takođe odlučio da se studentima koji studiraju po starom sistemu, rok za završetak studija tumači kao početak studijske godine po starom režimu studiranja.

“Što znači da će studije moći da završe do sredine oktobra ove godine. Na taj način, omogućeno im je da ispite mogu polagati i u septembru”, pojašnjeno je iz Rektorata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније