Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

01. 09. 2019. 10:31 >> 10:41
9

OMBUDSMAN

Homofobiji nema mjesta u Crnoj Gori

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore zabrinuta je zbog uznemirujuće vandalskog i bezobzirnog napada na transrodnu osobu u Kolašinu i očekuje da će nadležni organi efikasno procesuiratii počinioce.

"Po ko zna koji put moramo ponoviti da su krajnje neprihvatljive ovakve i slične vrste nasilja, kojima se grubo krše ljudska prava zbog stvarne ili pretpostavljene seksualne pripadnosti i/ili rodnog identiteta i da zaslužuju efikasnu reakciju i osudu- ne samo institucija sistema već i javnosti", navodi se u saopštenju.

Oni ističu da reakcija mora biti adekvatna i pravovremena kako bi dokazali da homofobiji nema mjesta u društvu, koje kroz dugogodišnje integracione i reformske procese mora biti posvećeno dostizanju najviših standarda demokratije i vladavine prava.

"S tim u vezi, neprihvatljivi su svi oblici dodatnog ugrožavanja položaja ranjivih i marginalizovanih grupa, a posebno nasilje, kao što je brutalan čin ugrožavanja fizičkog i psihičkog integriteta na pragu sopstvenog doma koji se dogodio u Kolašinu", naveli su iz Institucije zaštitnika.

Oni su istakli da su po saznanju za događaj, o tome i daljim pravcima djelovanja u nastupajućim danima razgovarali sa aktivistima Asocijacije KVIR Montenegro koja zagovara i štiti prava LGBTIQ osoba.

"Pridružujemo se i apelu Asocijacije Spektra da se intenzivira rad na implementaciji svih onih aktivnosti koje će kreirati sigurno okruženje za transrodne, ali i sve one osobe koje zbog svoje različitosti doživljavaju nejednak i ponižavajući tretman", istakli su oni.

Dodaju i da , u susret Povorci ponosa, još jednom šalju snažnu poruku podrške LGBTIQ osobama da će Zaštitnik nastaviti da podstiče i zagovara sve neophodne promjene kako bi njihov život bio kvalitetniji i u skladu sa garantovanim pravima i slobodama, uključujući i usvajanje Zakona o životnom patnerstvu osoba istog pola.

"Na kraju još jednom želimo sa posebnom zabrinutošću skrenuti pažnju na pojavu nasilja generalno, čije su žrtve najčešće i najviše nezaštićene i marginalizovane grupe (žene, djeca, LGBT populacija, starije osobe), jer se stiče utisak da svako relativizovanje, blaga reakcija i nedostatak oštre kaznene politike otvara vrata novom nasilju", zaklučili su oni.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније