Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 09. 2013. 18:01   >>  18:02

TRAŽE POMOĆ

Željezarcima zabranjeno okupljanje u Podgorici

Grupa od 135 bivših i sadašnjih radnika Željezare i njenih nekadašnjih pogona pozvali su institucije i slobodne intelektualce u Crnoj Gori da ih podrže u ostvarivanju zakonskih prava za dobijanje penzija i otpremnina i omogućavanje slobode okupljanja.

Razlog za takav poziv je zabrana mirnog okupljanja radnika najavljenog za 20. septembar u 11 sati ispred Ustavnog suda u Podgorici, uz obrazloženje da se skup ne može održati na mjestima gdje se ugrožava bezbjednost saobraćaja, kretanja i rada većeg broja građana, kao i ugrožavanje bezbjednosti ljudi i imovine.

Predstavnik radnika Željko Perović kazao je agenciji Mina-business da su dopis o najavi skupa poslali prije nekoliko dana, zbog čega su danas bili pozvani na razgovor u Upravu policije u Podgorici, gdje im je, kako su kazali, tokom korektnog razgovora uručeno rješenje o zabrani.

„Pozivamo sve u državi da osude onemogućavanje našeg mirnog iskazivanja nezadovoljstva. Ukazujemo da smo kao građani diskriminisani po osnovu jednakosti u ostvarivanju penzije i zbog nemogućnosti mirnog okupljanja“, naveo je Perović.

On je istakao da radnici poštuju slobodu okupljanja svih u državi, u kojoj je održano mnogo skupova visokog rizika, dok se najavljeni mirni protest željezaraca zabranjuje.

Željezarci smatraju da je jedini razlog zabrane pokušaj da se sakrije od javnosti njihov opravdani zahtjev, kojim samo traže poštovanje Ustava i zakona, jednako za sve građane.

"Sljedeće sedmice obratićemo se svim međunarodnim institucijama i od njih zatražiti da nam pomognu u ostvarivanju naših ustavnih prava, kada naše institucije to ne žele da urade“, najavio je Perović.

On je kazao da radnici neće odustati od protesta jer smatraju da je zakonit, zbog čega će ga, kako je naveo, sprovesti na određen način, u skladu sa Ustavom, jer je odluka o zabrani nezakonita.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније