Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 09. 2019. 18:56   >>  18:55

BIJELO POLJE

Besplatna obuka i oprema za osam mladih

Nevladina organizacija "Multimedija Montenegro" počinje realizaciju projekta "Mladi, inovativni, produktivni", u okviru kojeg će osam polaznika, starosti od 18 do 24 godine, biti osnaženi kroz četiri modula edukacija u oblasti multimedijalne produkcije, web developmenta, internet marketinga i upotrebe besplatnih internet patformi preko kojih je moguće ostvariti zaradu.

Na taj način, kako je kazao predsjednik te NVO Željko Đukić, oni će biti konkurentniji na tržištu rada.

"Jedan mjesec je predviđena teorijska, a tri praktična obuka, nakon čega će im biti dostupni mentori. Kroz projekat je obezbjeđena oprema koja će, po završetku, ostati polaznicima. Obezbijedićemo po osam digitalnih foto-aparata, stalaka, sistema za rasvjetu, zakupiti po osam domena za web sajt i servera za hosting web sajta. Na konkursu za NVO smo od Opštine Bijelo Polje dobili najviše sredstava, ali ni to nije dovoljno, s obzirom na to koliko košta oprema, pa ćemo nastojati da kroz projekat obezbijedimo još novca kako bi opema koju će dobiti bila kvalitetnija, rekao je Đukić na konferenciji za medije.

Dodao je da je to projekat koji se prvi put realizuje u Crnoj Gori.

"Na ideju smo došli jer veliki broj mladih napušta Bijelo Polje, veliki broj ne može da se zaposli, pa se nadamo da ćemo na ovaj način bar donekle spriječiti njihov odlazak", rekao je Đukić.

Prijave traju do 25. septembra, a kandidate će izabrati komisija u kojoj će biti predstavnici te NVO, predavač na projektu, predstavnik Kancelarije za raspodjelu sredstava iz Opštine Bijelo Polje i jedan nezavisni član.

Predavač na projektu u oblasti web development, e komerc i video produkcija, Adis Softić, rekao je da je ta obuka namijenjena onima koji žele da se bave najtraženijim poslom današnjice, a nisu u mogućnosti da studiraju konkretne fakultete.

"Web development je danas vrlo atraktivan posao koji kombinuje više vještina – dizajn i marketinške sposobnosti. U svijetu weba dosta firmi danas koristi CMS rješenja (sistem za upravljanje sadržajem) a u moru CMS rješenja izdvojio se word pres. Ova obuka web developmenta za početnike može biti odskočna daska mnogima za dalji rad. Kako vlada sve veće interesovanje za pokretanje biznisa, riješili smo da na ovaj način pomognemo i riješimo sve nedoumice. Posljednjih godina je aktuelan drop šiping, odnosno virtuelno posjedovanje u prodaji. Kao i u onlaln kupovini, roba se direktno šalje na kućne adrese kupaca. Dakle, novi način prodaje i zarade, pri čemu se u lancu pojavljuju posrednici koji mogu značajno da zarade, a prodavci nemaju troškove reklame, promocije, niti troškove za iznajmljivanje magacina i transport robe. Jedan od problema sa kojima se suočavamo u Crnoj Gori je to što nismo inkorporirani u Pay Pal sistem. To je vodeći lider u svijetu što se tiče naplate, pa apelujemo na nadležne da ubrzaju taj proces, jer otvara vrata svima koji se bave online biznisom", rekao je Softić.

Predavač za grafički dizajn, internet tehnologije i internet marketing, Vojislav Đukić, kazao je da će nastojati da obuče polaznike od osnove dizajna pa nadalje.

"Dizajn je svuda oko nas. Prenijećemo polaznicima znanja o pravilima komponovanja fotografije, a projekat treba da postigne cilj - od samog brendinga dizajna, do Jutjub monotizacije. Obučićemo polaznike da teoriju sprovedu u djelo - od same izrade web sajta, preko izrade loga, brendinga, pa do svega ostalog", kazao je Đukić.

Medijator je bila Arnela Šahman, asistentkinja na projektu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније