Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dnevne novine; Objavila: J.B.Č. ]

04. 09. 2019. 07:35   >>  07:34 1

RADUNOVIĆ

Povećati plate u zdravstvu, pa ljekari neće odlaziti

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG) i bivši ministar zdravlja Miodrag Radunović ne vjeruje da bi administrativne zabrane spriječile odliv doktora u zemlje Evropske unije (EU), te da iskustva drugih zemalja govore da se ovaj problem rješava povećanjem zarada zaposlenih u zdravstvu.

Podsjećamo, direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unapređenje ljudskih resursa u zdravstvu dr Vesna Miranović saopštila je da Ministarstvo zdravlja pokušava da uspostavi model da se studenti medicine, nakon završenih studija, ugovorom obavežu da narednih šest godina rade u zdravstvenom sistemu Crne Gore, kako bi se na taj način pokušao riješiti problem deficita medicinskog kadra.

Miranović je to iznijela na 34. godišnjoj konferenciji Evropskog foruma medicinskih asocijacija (EFMA), u organizaciji Ljekarske komore Crne Gore (LJKCG).

radunović smatra da interes društva u cjelini treba da bude zadržavanje kvalitetnog kadra u svim djelatnostima, prvenstveno u zdravstvenom sistemu, jer za edukaciju doktora medicine (specijalista i subspecijalista) se ulažu ozbiljna sredstva, a učenje je doživotno.

"Odlazak najboljih pogađa najranjivije kategorije, pad kvaliteta zdravstvene zaštite, a posebno ima negativan efekat na male sisteme u igri brojki (broj stanovnika, broj ljekara i specijalista na 1.000 stanovnika) itd. Svako unaprijed preuzimanje obaveza budućih studenata medicine i diplomiranih doktora, moglo bi djelovati demotivisano na upisnu politiku i odlazak srednjoškolaca na druge fakultete u regionu, a znamo da se u Crnu Goru vrati mali broj njih, tako da to može dodatno generisati problem deficita kadra", kazao je Radunović za Dnevne novine.

Zato bi, prema njegovim riječima, pitanje koje je otvorila profesorica Miranović, moglo biti testirano od strane stručne javnosti, Ministarstva zdravlja, LJKCG, Sindikata ljekara. Trebalo bi, kaže on, konsenzualno predložiti najbolje rješenje i po doktore medicine i po društvo u cjelini.

"S obzirom na to, da najveći broj ljekara sebe nesebično stavlja u funkciju humanosti i pomoći drugim, držeći se Hipokratove zakletve, društvo treba prepoznati značaj naše profesije. Stvaranjem boljih uslova rada, infrastrukture, omogućavanja edukacija na prestižnim evropskim klinikama su osnovni motivacioni elementi da doktori vide i dalje sebe u Crnoj Gori", objašnjava Radunović.

On napominje da je valorizacija rada doktora u Crnoj Gori na niskom nivou.

"Doktori uče sav svoj život, šest godina su osnovne studije, četiri do šest godina traje specijalizacija, subspecijalizacija tri do četiri godine i 13 godina osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja govori u prilog mojoj osnovnoj tezi", kaže Radunović.

Zato, smatra Radunović da je povećanje zarada najbolje rješenje, te vjeruje da će Crna Gora ići u tom pravcu.

"Moj stav je jasan, većina onih koji su rođeni, odrasli i školovali se u Crnoj Gori nemaju motiv da je napuste, jer znaju koje prednosti pruža naša zemlja po svim segmentima. Ali rad doktora mora biti valorizovan na kvalitetan način, moraju biti vrednovani rezultati rada i edukacija. Iskustva zemalja govore da su odliv zdravstvenih radnika zaustavili tek kada su realno procijenili značaj i ulogu doktora u društvu, time što su povećali primanja zaposlenih. Vjerujem i da će Crna Gora ići tim putem", zaključio je Radunović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније