Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

06. 09. 2019. 12:53 >> 12:53
1

KAVARIĆ SAOPŠTIO

Laboratorijska dijagnostika po najvišim standardima

Centar za laboratorijsku dijagnostiku podgoričkog Doma zdravlja akreditovan je u skladu sa zahtjevnim uslovima međunarodnog standarda, čime je potvrđeno da radi po najvišim standardima laboratorijske prakse, kazao je direktor te zdravstvene ustanove Nebojša Kavarić.

 

Kavarić je kazao da je menadžment Doma zdravlja ostvario viziju, a to je savremen, efikasan i akreditovan Centar za laboratorijsku dijagnostiku koji angažovanjem sopstvenog stručnog kadra, praćenjem savremenih trendova u oblasti laboratorijske dijagnostike i korišćenjem najsavremenije tehnologije postiže visok nivo kvalieteta laboratorijskih analiza.

“Dobijanjem akreditacije potvrđeno je da je Centar za laboratorijsku dijagnostiku Doma zdravlja Podgorica, u kojem se godišnje obavi oko miliona laboratorijskih analiza, radi po najvišim standardima laboratorijske prakse”, rekao je Kavarić.

Kako je naveo, dobijanje akreditacije predstavlja početak novog poglavlja u radu i omogućava saradnju sa međunarodnim kompanijama, jer je sertifikat priznat u cijelom svijetu.

Kavarić je rekao da je Centar za laboratorijsku dijagnostiku Doma zdravlja savremena laboratorija, koja radom odgovara najvišim standardima laboratorijske prakse i zahtjevima korisnika usluga.

“Opremljen je najsavremenijom laboratorijskom opremom renomiranih svjetskih proizvođača i sa stručnim kadrom postiže najviše ciljeve u domenu laboratorijske dijagnostike”, naveo je on.

Laboratorija obavlja djelatnost na 11 lokacija, u Bloku V, Staroj i Novoj varoši, na Starom aerodromu, Koniku, u Donjoj Gorici, Novom bloku na Zabjelu, u Tuzima Golubovcima i najnovijem objekatu Doma zdravlja na Zlatici.

Kavarić je dodao da uzorkuju i na 43 lokacije seoskih ambulanti.

“Pred nama je težak zadatak da dobijeni sertifikat zadržimo i prilikom redovnih godišnjih provjera pokažemo da radimo na stalnom unaprjeđenju sistema kvalieteta i da smo pouzdran partner građanima Crne Gore u oblasti primarne zdravstvene zaštite”, kazao je on.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović kazao je da akreditovanje jedne zdravstvene usluge ili nekog njenog segmenta predstavlja nagradu za kvalitet cjelokupnog zdravstvenog sistema.

Kako je naveo, ciljevi akreditacije su unaprjeđenje kvaliteta, bezbjednost pacijenata, stvaranje jednakih uslova za pružanje zdravstvenih usluga u cijelom sistemu zdravstvene zaštite, uspostavljanje povjerenja korisnika u sistem zdravstvene zaštite i unaprjeđenje menadžmenta u zdravstvu.

Hrapović je rekao da sigurna i visokokvalitetna zdravstvena zaštita treba da postane prioritet svake zdravstvene ustanove i pojedinaca koji sprovode zdravstvenu zaštitu.

Kako je naveo, crnogorske zdravstvene ustanove prepoznaju da je postupak akreditacije značajan za njihovo poslovanje, svjesni da ih pacijenti na taj način doživljavaju kao bolje, pouzdanije i profesionalnije pružaoce zdravstvenih usluga.

“Cilj je da se sve ustanove u Crnoj Gori akredituju po međunarodnim standardima kako bi u poštovanju medicinskih pravila i protokola stali rame uz rame sa najrazvijenijim evropskim državama kada je u pitanju medicina”, istakao je Hrapović.

Hrapović je podsjetio da je u Akcionom planu Strategije za poboljšanje kvalietata zdravstvene zaštite i bezbjednosti pacijenata 2019-2023. godine definisan strateški cilj – Uspostavljanje internacionalno priznatog postupka akreditacije u zdravstvu, koji utiče na upravljanje kvalitetom i bezbjednošću.

Rukovodilac Službe za akreditaciju Tanja Radović kazala je da je Crna Gora dobila medicinsku laboratoriju koja ima dokazan rad po najvišim standardima.

“Ne tvrdimo da onaj ko nema akreditaciju ne radi kvalitetno i da onaj koji je ima neće imati bilo kakav propust”, navela je Radović.

Ona je kazala da će benefite od akreditacije imati svi korisnici zdravstvenih usluga.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније