Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 09. 2019. 09:05 >> 21:59
4

ZA 7 MJESECI

Na ime jednokratne pomoći isplatili 392.000€

Za jednokratnu novčanu pomoć Ministarstvo rada i socijalnog staranja za prvih sedam mjeseci ove godine isplatilo je 392,5 hiljada eura, saopšteno je Portalu RTCG iz resora Kemala Purišića.

 

"Zaključno sa julom mjesecom 2019. godine, za jednokratne novčane pomoći opredijeljeno je 392.531 eura. Broj korisnika kojima je isplaćeno ovo pravo je 4.297. Sve pomoći isplaćivane su korisnicima preko centara za socijalni rad, uz prethodno pribavljen Nalaz i mišljenje socijalnih radnika", saopštili su nam iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Nijesu, međutim, odgovorili koliko u prosjeku iznosi jednokratna novčana pomoć, uz objašnjenje da se iznos utvrđuje na osnovu neposrednog uvida u situaciju u kojoj se nalali lice odnosno porodica, a na osnovu nalaza i mišljenja stručnog radnika.

Inače, Purišićev resor je na ime jednokratne novčane pomoći u 2019. godini planirao sredstva u iznosu od 700.000 eura.

Saopšteno nam je da u ovom momentu nije poznato koliko će novca biti opredijeljeno za jednokratnu novčanu pomoć za narednu budžetsku godinu.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja su nam kazali da je najviše novca isplaćeno u Podgorici - oko 127.000 eura, i to za oko 1.240 korisnika, dok je u Nikšiću pomoć tražilo 810 korisnika, za šta je opredijeljeno oko 59.000 eura.

U Rožajama je zahtjev za jednokratnu pomoć uputilo 400 građana, što je koštalo 29.245 eura, dok su u Beranama 293 građanina bila u stanju socijalne potrebe, za šta je opredijeljeno 18.165 eura. 

Pojašnjeno nam je i na koji način može da se ostvari pravo na jednokratnu novčanu pomoć.

"Pojedinac, odnosno porodica koja se, zbog posebnih okolnosti koje utiču na stambeno, materijalno i zdravstveno stanje, nađe u stanju socijalne potrebe može ostvariti pravo na jednokratnu novčanu pomoć. Lice ostvaruje ovo pravo u skladu sa kriterijumima i po postupku koje propisuje nadležni organ državne uprave, dok visinu pomoći određuje centar za socijalni rad zavisno od potrebe pojedinca, odnosno porodice i materijalnih mogućnosti države.Jednokratnu novčanu pomoć najčešće zahtijevaju korisnici MO, zatim korisnici drugih prava socijalne zaštite, kao i drugi pojedinaci, odnosno porodice koje se, zbog posebnih okolnosti koje utiču na stambeno, materijalno i zdravstveno stanje, nađu u stanju socijalne potrebe", navode iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

I. Pejović

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније