Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ RTV Cetinje, Objavila: J.B.Č. ]

07. 09. 2019. 20:26 >> 20:24

DANI ZAŠTITNIKA

Predstavnici institucije Zaštitnika boravili na Cetinju

Predstavnici institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore boravili su ovih dana na Cetinju u okviru održavanja “Dana Zaštitnika”. Oni su razgovarali s građanima Cetinja koji smatraju da su im povrijeđena ljudska prava i slobode postupanjem državnih organa, organa lokalne samouprave, javnih službi ili drugih nosilaca javnih ovlašćenja.

"Dani Zaštitnika" organizuju se u javnom interesu u cilju podizanja svijesti građana o njihovim pravima i slobodama, informisanja o načinima zaštite i obraćanja instituciji Zaštitnika, kao i direktnog razgovora sa zainteresovanima", objasnila je zamjenica koja obavlja funkciju Zaštitnika do izbora novoga Zdenka Perović.

Prema njenim riječima, tokom današnjeg boravka na Cetinju Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore obratilo se desetak građana.

"Imamo informaciju da se radi o pritužbama vezanim za ukidanje struje, zatim za ćutanje administracije vezano za zahtjev za državljanstvo, zainteresovani nikada nije dobio odgovor. Vidjeli smo da postoji problem pasa lutalica na Cetinju, što smo vidjeli i u drugim opštinama, te da to stvara veliki problem i za turističku sezonu i za građane. Imali smo i informaciju da se zbog ove kaldrme, koja je uništena na nekim mjestima, dešavaju padovi i da ima puno zahtjeva za odštetu, tako da ima puno problema građana u lokalnoj zajednici", naglasila je Perović.

Ona je podsjetila da Zaštitnik ne može da promijeni odluke organa, ali da može da primijeti sve što je problem u postupcima i ukaže na propuste, ukaže na način kako se to može ispraviti i uputi preporuku.

"Ono što nas najviše oduševljava jeste da imamo sve više uspjeha u posljednje vrijeme u tome da se problem riješi u toku postupka. To znači da ne moramo da sprovodimo cijeli postupak i da na kraju vidimo da je problem takav da moramo da uputimo preporuku. Veoma smo zadovoljni kad stupimo u kontakt s organom državne vlasti ili lokalne samouprave i kad se problem riješi odmah", istakla je Perović.

Ono što je, kako ona kaže, presedan jeste da su organizaciju "Dana Zaštitnika" na Cetinju pomogle Turistička organizacija Prijestonice Cetinje i Narodni muzej Crne Gore.

"Vidite da smo oživjeli Atelje Dado, čime smo pokazali da se ovi naši prostori mogu koristiti i za neke druge društveno odgovorne svrhe", kazala je Perović.

Predstavnici institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore boraviće na Cetinju i u četvrtak, 5. septembra, a prijem građana biće organizovan u prostorijama ateljea Dado, od 10 do 14 h. Kako je saopšteno, potrebno je da zainteresovani građani donesu kopiju dokumentacije koju posjeduju u vezi sa pritužbom na povredu prava postupanjem državnih i organa lokalne samouprave, javnih službi i drugih.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније