Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

09. 09. 2019. 13:49   >>  13:47

GODIŠNJA KONFERENCIJA

Protiv korupcije početi od lokalnog nivoa

Borba protiv korupcije na lokalnom nivou, ključni je izazov u izgradnji vladavine prava, kao temelja demokratskog društva kojem teži Crna Gora, ocijenila je ministarka javne uprave Suzana Pribilović.

 

Ona je, na godišnjoj konferenciji „Smjestimo korupciju u muzej“, kazala da tema antikorupcije treba da bude u svakodnavnom fokusu sveukupne javnosti.

„Korupcija je savremena pošast društva koja ugrožava, univerzalni pristup pred zakonom, što ima šire implikacije. Zato je borba protiv korupcije na lokalnom nivou, kao prvom i najbližem nivou građana i privredi, ključni izazov u izgradnji vladavine prava kao temelja demokratskog društva kome teži i Crna Gora“, rekla je Pribilović.

Prema njenim riječima, jedan od osnovnih karakteristika demokratije je transparentnost sistema.

„Upravo u transperetnosti leži početak i kraj svih postojanja u borbi protiv korupcije“, kazala je Pribilović.

Kako je navela, Vlada je donošenjem niza zakona i strategija, definisala borbu protiv korupcije kao javni interes.

Državni skretar u Ministarstvu finansija Nemanja Katnić, rekao je da se taj Vladnin resor snažno zalaže za promovisanje prakse, dobrih politika i mjera kako bi se u bliskoj budućnosti ponosili zdravim odnosima.

„U tom smislu, fokusirani smo na jačanje stabilnosti javnih finansija, uspostavljenje efikasnije regulative, kao i povećanje transparentnosti sistema kako na državnom tako i na okalnom nivou“, kazao je Katnić.

Prema njegovim riječima, dobro upostavljen sistem unutarašnjih kontrola u značajnoj mjeri smanjuje mogućnost korupcije u subjektima javnog sektora.

„Poštovanjem kulture otvorenosti organa želimo da ulijemo povjerenje u institucije sistema i da kroz interaktivan pristup ukažemo na posljedice korupcije po društvo u cjelini kako bi se podstaklo adekvatno adresiranje tog problema a samim tim povećalo i učešće građana u borbi protiv korupcije“ poručio je Katnić.

Šef Odjeljenja za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Hermann Splitz rekao je da vlade moraju da se bore protiv korupcije i da je preventiraju u lokalnim sredinama kako bi se građani osjećali sigurnije.

„Lokalne vlade moraju da znaju kada nešto pođe po zlu i to trebaju da spriječe, kao bi se spriječilo širenje korupscije u lokalnim sredinama“, istako je Splitz.

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević kazala je da je cilj projekta je da pruži doprinos jačanju vladavine prava i kvalitetu procesa evropskih integracija Crne Gore.

„U tom pravcu napori su fokusirani na smanjenje korupcije na lokalnom nivou kroz povećanje uključenosti građana Crne Gore u borbu protiv korupcije na lokalnom nivou“, rekla je Uljarević.

Prema njenim riječima, poseban segment predstavlja i pružanje direktne podrške organizacijama civilnog društva, različitog stepena razvoja, dodjelom finansijskih sredstava za sprovođenje manjih projekata u lokalnim zajednicama.

„Do sada su kroz dva konkursa podržani projekti sedam organizacija sa ukupno, a uskoro će biti raspisan i još jedan poziv“ istakla je Uljarević.

Ona je kazala da kjučne poluge borbe protiv korupcije imaju višak neprimjerenog političkog uticaja a manjak integriteta, stručnosti i hrabrosti što predstavlja ozbiljno ograničenje za suštinsku borbu protiv korupcije.

„Zato su promjene u ovim ključnim institucijama neophodne kako bi se kreirao ambijent u kojem korupcija neće biti kao danas nekažnjiva pojava i u kojem partijski i partikularni interesi neće biti iznad zakona“, rekla je Ulajrević.

Prema je riječima, napredak Crne Gore u oblasti vladavine prava određuje brzinu i kvalitet pristupnih pregovora sa Evropskom unijom (EU).

„Crna Gora je zabrinjavajuće usporila taj put ka EU i to ne zbog izazova sa kojima se ona suočava, nego zbog sopstvenog podbačaja kad su u pitanju mjerljivi rezultati u oblastima poput borbe protiv korupcije“, istakla je Uljarević.

Izvršna direktorka Centra za monitoring i istaživanje (CEMI) Nikoleta Đukanović rekla je da kada se borimo protiv korupcije da osnovni cilj treba da bude smanjenje njenih štetnih posljedica, sprečavanje negativnog ekonomskog rasta i smanjenje nejednaskosti u društvu.

„Postojanje korupcije na lokalnom nivou stoji u indikativnom odnosu sa manjkom transparetnosti o pitanjima koje su značajne za razvoj lokalne samouprave“, kazala je Đukanović.

Prema njenim riječima, postoji mali broj predmeta protiv korupcije koji su pokrenuti u 2017 i prošloj godini.

„Borba protiv korupcije na lokalnom nivou treba da bude vođena u okviru osnovnih državnih tužilaštava i sudova, jer njihovim angažovanjem smatramo da će biti spriječena i zlouporeba službenih položaja i vršenja krivičnih djela“, istakla je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније