Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

11. 09. 2019. 12:26   >>  14:12 3

ODBORU ZA ANTIKORUPCIJU

Bez izvještaja Tužilaštva o "Koverti"

Vrhovno i Specijalno tužilastvo odbili su da Odboru za antikorupciju dostave poseban Izvještaj o postupanju u slučaju "Koverta", prenosi Radio Crne Gore.

Kako je objasnio predsjedavajući matičnog odbora Predrag Bulatović u obavezi su da dostave izvještaje, ali i da prisustvuju sjednici Odbora i time su, kako je kazao, prekršili praksu Predstavničkog doma građana Crne Gore.

Zbog nedostatka osnova Odbor za antikorupciju, a u saglasnosti sa članovima, završio je sjednicu bez rasprave o toj temi dnevnog reda. 

"Nema dileme da su vrhovni i specijalni državni tužioci brutalno prekršili nekoliko zakona, posebno Zakona o državnom tužilaštvu koji propisuje obavezu da na osnovu zakona nadležog radnog tijela dostave poseban ili periodični izvješaj", naveo je Bulatović, prenosi agencija Mina.

On je kazao da dolaskom na sjednicu i dostavljanjem izvještaja ne bi bio prekršen Zakon o tajnosti podataka jer članovi Odbora imaju pristup tajnim podacima bez dozvole, a da su Stanković i Katnić mogli da traže da sjednica bude zatvorena za javnost.

Bulatović je dodao da su pogazili praksu koja je postojala u Skupštini i Odboru, i podsjetio da su ranije nekoliko puta vrhovni državni i specijalni tužioci učestvovali u radu Odbora u prošlom sazivu.

Poslanik SDP-a Raško Konjević ukazao je da se prvi put dešava da se neki državni funkcioner ne odazove na poziv Skupštine i nadležnih radnih tijela i da svoj izvještaj u skladu sa zakonom.

On je rekao da su, ako nijesu dužni da podnose izvještaj i dolaze na sjednice Odbora, Stanković i Katnić onda prekršili zakon kada su ranije prisustvovali sjednicama skupštinskih tijela.

"Radi se o svojevrsnom 'državnom udaru', ali ovog puta ne jedne na drugu granu vlasti, jer tužilaštvo nije grana vlasti. Ovo je velika “šamarčina” za poslanike jer mi smo ta snaga iz koje izviru druge vlasti”, rekao je Konjević.

Poslanik DPS-a, Filip Vuković, kazao je da se većina opozicionih poslanika izdigla iznad parlamenta na početku mandata.

“Katnić je bar napisao da neće doći. Licemjerno je spočitavati nekome nešto što i sami radite", naveo je Vuković.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović, koji je bio pozvan na današnju sjednicu kazao je da je nedolazak Stankovića i Katnića na sjednicu znak nepoštovanja parlamenta i još jedan dokaz da je parlamentarizam na dnu.

Poslanica Socijalističke narodne partije Danijela Pavićević kazala je da, sve da zakon ne obavezuje Stankovića da posnese izvještaj parlamentu i Odboru, ne zabranjuje mu da dođe i saopšti da li je nešto proeduzeto u slučaju Koverat.

Poslanica DF-a Branka Bošnjak kazala je ponašanje državnog tužilaštva drsko i bezobzirono prema Skupštini i direktno ugrožavanje kontrolne funkcije parlamenta.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније