Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

12. 09. 2019. 13:32 >> 13:36

FORUM "DANI MEDIJA"

Vlada čini sve da garantuje slobodu izražavanja

U Crnoj Gori danas djeluje 140 medija, a stvaranje neophodnih ulova za njihov nesmetan i bezbjedan rad, unaprjeđenje ukupnog medijskog ambijenta i garancija slobode izražavanja i profesionalnog informisanja, ključni su ciljevi Vlade Crne Gore, istakao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović na otvaranju foruma "Dani medija EU - Zapadni Balkan", na kojem je ključna tema odnos politike i medija.

Dvodnevnom skupu prisustvuje i generalni direktor Direktorata Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson.

"Sloboda izražavanja kao osnovno ljudsko pravo je neprikosnovena, ali sa sobom nosi i odgovornost, kako prema činjenicama, tako i prema javnosti. Visoki etički principi i samoregulacija su zato izuzetno važni, posebno za demokratije u razvoju. Objektivno i kvalitetno izvještavanje podrška je kvalitetu demokratije, a mediji su najbolji kontrolori svake vlasti kada su profesionalni", istakao je Bogdanović.

Kako je dodao, medijske slobode i nesmetan i nezavisan rad novinara još nijesu nešto što se podrazumijeva, ni globalno, ni u Evropi, ni u našem okruženju.

"I danas nažalost imamo slučajeve da se novinari hapse, napadaju ili čak ubijaju. To je apsolutno neprihvatljivo. Vlada preduzima sve mjere za razrješenje napada na novinare i imovinu medija. Bezbjedan ambijent za rad medija uslov je svih uslova koji će država institucionalno garantovati svim medijskim poslenicima. Nijedan slučaj napada na novinare, njihovu bezbjednost i imovinu medija ne smije biti arhiviran bez konkretnog policijskog, tužilačkog i sudskog razrješenja", istakao je ministar.

On je naglasio i kako su u toku brojne aktivnosti na uspostavljanju još kvalitetnijeg medijskog zakonodavstva, ali i da Vlada Crne Gore i na druge načine podržava medijsku zajednicu.

"Vlada, je, zajedno sa ostalim institucijama, u samo proteklih nekoliko godina, obezbijedila i značajnu direktnu finansijsku pomoć u različitim oblicima za rad medija, bilo komercijalnih ili javnog servisa, od preko 40 miliona eura. Stimulativnim mjerama podsticaja medijskom pluralizmu, dnevna i periodična štampa u Crnoj Gori podliježe nižoj poreskoj stopi PDV-a", rekao je Bogdanović.

Razvoj tehnologija, kako je istakao ministar, još je jedan izazov za medijsku zajednicu u Crnoj Gori i regiji.

"Ne treba zanemariti ni savremene izazove koji stoje pred medijskom zajednicom, u regionu i globalno. Suočavamo se i sa brzim i često nepredvidljivim promjenama izazvanim naglim tehnološkim napretkom i rastućom ulogom interneta i društvenih mreža. Ključ je razmijeniti iskustva i naći najbolji model za uspješnost i održivost medija u poodmakloj tehnološkoj eri, istovoremeno ne dopuštajući ugrožavanje standarda i kvaliteta rada. To nije nimalo lak zadatak, pogotovo za medije na Zapadnom Balkanu sa organičenim resursima i podložnim uticajima i ranjivostima, ali sam uvjeren da pravi put postoji. Dodatno, propaganda i dezinformacije danas predstavljaju problem za koji, makar u demokratskim društvima, nema jednostavnog i jednokratnog odgovora. Konstantna edukacija, razvijanje kritičkog razumijevanja i analize medijskih sadržaja, podizanje svijesti i jačanje profesionalnosti su od ključnog značaja u tom pogledu, što nije posao samo medijske zajednice, već čitavog društva. Najbolje oruđe protiv lažne vijesti ostaje istinita informacija. U izazovima digitalnog doba i hiperprodukcije vijesti, Crnoj Gori i regionu trebaju mediji koji rade u interesu javnosti", zaključio je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније