Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Mina ]

12. 09. 2019. 22:25   >>  22:26

PAŽIN PORUČIO

Nulta tolerancija za nasilje nad novinarima

Crnogorsko i ostala društva Zapadnog Balkana duguju svojim medijima mnogo više od slobode novinara da izještavaju o bilo kojoj temi, porućio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na prijemu za učesnike konferencije Medijski dani EU - Zapadni Balkan.

Pažin je ocijenio da za punu afirmaciju medijskih sloboda mora najprije postojati ambijent nulte tolerancije prema nasilju nad novinarima, a zatim i pristojan socio-ekonomski položaj novinara i poštena tržišna utakmica u medijskoj industriji.

On je naglasio je da Crna Gora čini ozbiljne napore da obezbijedi najveći stepen bezbjednosti novinara.

“Ostvarili smo značajan napredak u ovom smislu. Danas su naše institucije mnogo sposobnije da spriječe, istraže i kazne bilo koji oblik nasilja nad novinarima. Ovo se može vidjeti iz nedavnih istraga, optužnica i osuđujućih presuda protiv odgovornih za nasilje nad novinarima”, kazao je Pažin.

On je dodao da crnogorske institucije sarađuju sa medijskom zajednicom i civilnim društvom na istraživanju neriješenih slučajeva nasilja nad novinarima iz prethodnog perioda.

„To je veoma važno, ne samo za ostvarenje pravde za žrtve, već i da bismo poslali jasnu poruku da će država učiniti sve da otkrije i kazni odgovorne za krivična djela nad novinarima“, ocijenio je Pažin.

Kako je naveo, Vlada je inicirala sveobuhvatnu reformu medijskih zakona, u cilju daljeg unapređenja zakonodavnog ambijenta za slobodne i profesionalne medije.

„Sarađujemo sa predstavnicima medija, civilnog društva i akademske zajednice, oslanjajući se na ekspertizu međunarodnih partnera, kako bismo uvrstili u naše zakonodavstvo najviše evropske standarde slobode i profesionalizma u medijima“, pojasnio je Pažin.

Prema njegovim riječima, Vlada nastoji da uvede fond za podršku medijskom pluralizmu i samoregulaciji, ali i da unaprijedi transparentnost svih oblika javnog finansiranja nezavisnih medija.

Pažin je kazao da su se građani Zapadnog Balkana uvjerili kroz istoriju da mediji imaju moć da oblikuju i štite društvene vrijednosti, ali i da podstiču na mržnju i destrukciju.

„Zbog toga, istakao je on, slobodni mediji imaju i veliku odgovornost, da uvjek imaju na umu javni interes kada informišu, obrazuju i zabavljaju građane.

„Ovo jedino može biti postignuto kroz strogo poštovanje etičkih i profesionalnih standarda novinarstva, pristojan socio-ekonomski položaj novinara i pouzdanu zaštitu njihovog profesionalnog i moralnog integriteta“, naglasio je Pažin.

On je ocijenio da je konferencija Medijski dani EU-Zapadni Balkan, koja se ove godine prvi put održava u Crnoj Gori, dobra prilika za razgovor o modelima regionalne saradnje koji bi doveli do unapređenja slobode i profesionalnosti medija na Zapadnom Balkanu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније