Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: M.L.B.

13. 09. 2019. 09:53 >> 09:52

POTPISAN MEMORANDUM

HN ozvaničio saradnju sa portugalskim gradom

Opština Herceg Novi ozvaničila je prijateljstvo sa portugalskim gradom Estareja, memorandumom koji su juče potpisali predsjednici dvije opštine, Stevan Katić i Diamatino Sabina.

Kako je poručeno nakon potpisivanja, Memorandum o prijateljstvu i saradnji će produbiti i učvrstiti veze, sa namjerom budućeg bratimljenja između dvije opštine.

Prijateljski odnosi između Estareje i Herceg Novog traju već nekoliko godina, a uspostavljeni su pod okriljem prekograničnog projekta “TIPS4EU”.

Partnerstvo na projektu omogućilo je dvjema opštinama da steknu uvid u prostorne i socio-ekonomske osobenosti, kao i afinitete druge strane.

Partneri su se potom odlučili na potpisivanje Memoranduma, imajući u vidu značaj učvršćivanja saradnje i prijateljstva između evropskih opština, sa akcentom na razmjenu iskustva u različitim oblastima razvoja i promovisanja međukulturnog dijaloga.

"Kao čelnici gradova, mi treba da razvijamo međunarodnu saradnju, imamo obavezu da budemo otvoreni prema drugim gradovima i njegujemo prijateljstvo. Uvijek imamo mnogo da učimo jedni od drugih", poručio je predsjednik Opštine Estareja Diamantino Sabina.

Kako je kazao, Herceg Novi i Estareja imaju dosta geografskih i kulturnih razlika, ali i sličnosti. Oba grada su uz more, odnosno okean, ljudi su sličnog mentaliteta – otvorenog uma i gostoljubivi.

„Svi smo mi isti ako nam je srce na istom mjestu. Siguran sam da će ovo biti bogata saradnja u kojoj ćemo se odlično razumjeti, iako govorimo na drugačijim jezicima“, poručio je Sabatina.

On je pozvao čelnike Herceg Novog da uzvrate posjetu, kako bi se bolje upoznali sa mogućnostima i oblastima u kojima je moguće povezivanje.

Potpisivanje Memoranduma sa Esterejom je nastavak aktivne saradnje Herceg Novog sa brojnim lokalnim upravama, u okviru koje su tokom protekle dvije godine potpisani sporazumi o prijateljstvu i bratimljenju sa gradovima iz Kine, Rusije, Zapadne Evrope i regiona.

Krajnji cilj ove prakse je što bolje korišćenje mogućnosti za saradnju, razvoj kulturne, ekonomske, turističke, naučne saradnje, kao i saradnje u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine, razmjena ideja i iskustava, te bolje razumijevanje kulturnih, etnografskih i društvenih vrijednosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније