Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: M.L.B.

13. 09. 2019. 10:58 >> 10:58

KAMPANJA

Držanje pasa zadovoljstvo, ali i odgovornost

Kampanja za odgovorno držanje pasa naslovljena „Drug iz snova, a bez krova“ započeta početkom septembra nastavljena je u Bijelom Polju, gdje su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, te Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove pojasnili zainteresovanim građanima i institucijama osnovne ciljeve i svrhu kampanje.

Jedan od ciljeva kampanje je stvaranja uslova za dobrobit životinja i rješavanje aktuelnih izazova u toj oblasti. 

Aktivnosti u tom cilju se održavaju u okviru projekta koji finansira EU po nazivom "Podrška veterinarskom sektoru Crne Gore".

Prema istraživanjima rađenim u pripremi kampanje, pas je najomiljeniji kućni ljubimac kod nas, a utvrđeno je i da je većina napuštenih pasa bila nekada u nečijem vlasništvu. Zato pokrenute aktivnosti imaju za cilj da pojačaju odgovornost kod držanja pasa, rečeno je tokom kampanje.

Veoma je važna informisanost i edukacija kada je u pitanju odnos prema napuštenim životinjama, te podizanje odgovornosti vlasnika pasa, istakao je Ivan Ivanović iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

„Sve je prisutniji neodgovoran odnos prema psima i pored toga što ankete pokazuju da su oni najomiljeniji kućni ljubimci. Problem nastaje nakon nekoliko mjeseci , kada vlasnik osjeti da je držanje pasa ne samo zadovoljstvo, već i velika odgovornost. Tada se dešava da neki vlasnici odustaju od daljeg držanja svojih dotašnjih ljubimaca da bi ih prepustili daljoj sudbini. Zato je neophodno podići svijest na veći nivo, na to nas obavezuje Zakon o veterinarstvu, Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, te Zakon o javnom redu i Zakon o prirodi", naglasio je Ivanović.

Tokom kampanja je istaknuto da je neophodno da se pored podizanja odgovornosti i svijesti kod građana ostvari i institucionalna odgovornost organa koji su dužni da sprovode ovakve i slične aktivnosti.

U cilju ostvarenja postavljenih ciljeva Uprava za bezbjednost hrane ,veterinu i fitosanitarne poslove daje finasijsku podršku NVO koje su nagažovane na ostvarivanju ciljeva iz pomenute kampanje.

U tom pravcu Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je u proteklom periodu finansiralo projekte koji su se odnosili na poboljšanju infrastrukture vezane za sterilizaciju pasa.

Kampanja se nastavlja danas u Pljevljima a u ponedeljak u Kotoru.

Vukoman Kljajević, Radio CG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније