Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

14. 09. 2019. 20:02 >> 20:02

AMBICIOZNI SEBASTIJAN

Od stipendije ostane i za džeparac

Ministarstvo prosvjete raspisalo je, početkom mjeseca, konkurs za dodjelu stipendija za učenike i studente romske i egipcanske populacije. Konkurs je otvoren do 18 oktobra.

 

Da su zalaganje i trud najbolji način borbe protiv diskriminacije i predrasuda, pokazuje učenik trećeg razreda srednje škole , Sebastijan Baftijari. Najbolji je đak u odjeljenju, aktivan u učeničkom parlamentu,volonter i promoter pozitivne slike o romskoj i egipćanskoj populaciji. Sebastijan je i korisnik stipendije,koja mu, kaže, olakšava školovanje.

 “Mozemo sebi da zagarantujemo mjesečnu kartu i neke knjige, koje možemo da kupimo i fotokopiramo, a i ostaje malo džeparca”, Kaže Baftijari, učenik Srednje škole “Spasoje Raspopović”.

Stipendiju je, osim Sebastijana, prošle godine koristilo jos stotinak srednjoskolaca iz romske i egipćanske zajednice. U Ministarstvu prosvjete kazu da će i ove godine svi koji se prijave na konkurs do 18. oktobra, dobiti stipendiju.

“Svake godine imamo sve veći broj romske djece koja pohađaju ne samo osnovnu, već i srednju školu, takođe i one koji nastavljaju školovanje. Stipendija za studente iznosi 190 eura, za RE populaciju, a za srednju skolu 60 eura”, kaže Marađ Dukaj iz Ministarstva prosvjete.

Uz novčanu pomoć, a preko projekta nevladine organizacije “Mladi Romi” i Fonda za obrazovanje Roma, srednjoškolci imaju podrsku mentora, kojih je Prošle godine u svim crnogorskim opštinama bilo 37.

“Njihova uloga je da razgovaraju sa roditeljima, nastavnicima, komunikacija škole roditelja sa učenicima, da reaguju na problem, da organizuju dopunsku nastavu . Svaka radnja koja ce imati za krajnji cilj da se zadrži u školi i da završi školu”, kaže direktor  NVO “Mladi Romi” Samir Jaha.

Ideja je, kaže Jaha, da se model mentorstva proširi i na učenike završnih razreda osnovne škole. Procjene su da ce naredne godine, srednju školu završiti pedesetak pripadnika romske i egipcanske populacije. Tokom školovanja, učenici imaju praksu dva mjeseca kod poslodavca i za to primaju 150 eura.

 “Ova sredstva koja dobijamo posredstvom Romskog obrazovnog fonda i EU nisu dovoljna da obuhvate kompletan broj romskih učenika, a naša zamisao jeste da se fokusiramo na one učenike koji su u završnoj školskoj godini da mapiramo poslodavce kod kojih oni zaista realno mogu ostati nakon što se pokažu kao dobri učenici i dobri potencijalni radnici, da oni svakako ostanu da rade”, kaže Jaha.  

A ,iako ima ponudu da se zaposli nakon srednje, Sebastijan s početka naše priče, kaže da će nastaviti školovanje. No, koji ce fakultet upisati, odlučiće naredne godine. Do tada, ima poruku za mlade.

“Preporučujem svim mladima da motivišu sebe, da rade, volontiraju da rade sve sto misle da je moguće pa ce nalaziti sebe u nekoj situaciji koja njima prija”, kaže Baftjari.

Aida Rastoder, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније