Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Mina ]

15. 09. 2019. 11:35   >>  11:35 3

GRBOVIĆ PORUČIO

Odlična finansijska situacija u Opštini Nikšić

Nikšić je u proteklih godinu, odnosno od praznika grada, bio veliko gradilište, a finansijska situacija je odlična, saopštio je predsjednik te Opštine Veselin Grbović.

"Planirani budžet za ovu godinu od oko 22 miliona eura trebalo bi da bude premašen oko deset odsto, a gradska kasa je prošle godine pripunjena sa 'viškom' od oko četiri miliona ili 20 odsto", rekao je Grbović u intervjuu agenciji Mina-business.

On je naveo da su brojni projekti završeni, neki su u završnici, a značajne planirane investicije obilježiće i naredni period.

Grbović je, podsjećajući na učinjeno, rekao da je akcenat bio na izgradnji seoskih vodovoda i puteva i precizirao da je u takav projekat za 102 domaćinstva u Bršnu uloženo oko 360 hiljada eura, a u Dragovoljiće za 160 porodica oko 505 hiljada.

Takođe su počeli radovi za vodosnabdijevanje oko 100 domova u Pilatovcima, za koje je neophodno obezbijediti oko 350 hiljada.

Grbović je naveo da je tokom godine završen i vodovod u Vraćenovićima, a taj posao realizovan je u toku rekonstrukcije saobraćajnice od tog kraja do Petrovića, u koje je voda potekla prošle godine.

„Urađeno je više od 30 kilometara puteva na seoskom području i prigradskim naseljima, u toku su radovi na rekonstrukciji saobraćajnice od Vilusa do Trubjele, a takvom dinamikom nastavićemo i dalje“, najavio je Grbović.

Lokalna uprava planira, kako je kazao, da u narednom periodu budu asfaltirani još neki lokalni putevi i izgrađeni seoski vodovodi, od sredstava koja se obezbjeđuju kroz IFAD projekte, a finansira ih Ministarstvo poljoprivrede, Svjetska poljoprivredna organizacija i Opština Nikšić.

Počeće i potpuna obnova ulice Krsta Kostića

Grbović je, govoreći o infrastrukturnim projektima realizovanim u centru gradu, rekao da je urađena rekonstrukcija ulice Pete proleterske, a za dva dana biće okončani radovi i u ulici Novice Cerovića. Počeće i potpuna obnova ulice Krsta Kostića, čime će povezati put od Pivare do Bulevara Vuka Mićunovića.

Sliku Nikšića kao velikog gradilišta, kako je rekao Grbović, upotpunjuju i stambeni kvartovi koji 'niču' kod benzinske pumpe u Rastocima i iza škole „Braća Ribar“, a stambeni objekti privatnih investitora grade se u više djelova grada ili su već završeni za oko hiljadu stanara.

U toku su radovi na zgradi sa 130 stanova za radnike MUP-a, urađeno je 80 stanova za zdravstvene radnike, a planirana je i gradnja zgrada za prosvjetne radnike i pripadnike Vojske, u kojoj će stambeno pitanje riješiti i dio zaposlenih u Opštini.

„Veliko je interesovanje za kupovinu stanova u Nikšiću, što pomaže razvoju građevinarstva i upošljavanju radnika“, ocijenio je Grbović i dodao da je nezaposlenost pala sa 18 na 12 odsto što je ispod prosjeka u državi.

Prema njegovim riječima, u Nikšiću se rješava i višedecenijski problem nezavršenog ruiniranog objekta planiranog kao Dom revolucije, u kome će uskoro na prostoru oko 1,75 hiljada metara kvadratnih biti izgrađen najveći fitnes centar u regionu.

Takođe, raspisan je tender i za rekonstrukciju još dva dijela tog zdanja sa ukupno oko tri hiljade kvadrata, koji će investitori na ime zakupa sami završiti.

„Nadam se da ćemo tokom naredne godine naći investitora i za rekonstrukciju preostalog zadnjeg dijela tog objekta, jer ima zainteresovanih, čime bi se u potpunosti eliminisala doskorašnja crna tačka na izgledu centra grada“, dodao je Grbović.

Zatvorena još jedna višegodišnja građevinska 'rupa' 

Ubrzo se završava i poslovni centar kod Gradske pijace, čime je zatvorena još jedna višegodišnja građevinska 'rupa' i upotpunjena, kako je naveo, lijepa slika grada na kojoj dominira ranije u potpunosti rekonstruisani Trg slobode.

Govoreći o velikim investicijama, Grbović je najavio izgradnju Doma za stare u nekadašnjim vojnim objektima u podnožju Trebjese, za koji je donacija od oko četiri miliona eura obezbijeđena od Evropskog fonda za regionalni razvoj, a čiji će početak ozvaničiti sjutra premijer Duško Marković.

„Ubrzo počinje i izgradnja zapadne tribine Stadiona Fudbalskog kluba Sutjeska, kako bi se i u Nikšiću mogle igrati utakmice reprezentacije, za koji je donaciju od oko 1,5 miliona EUR dao Fudbalski savez Crne Gore. Raspisan je i tender za rekonstrukciju Dvorca Kralja Nikole, za koji je projekat uradila opštinska Agencija za planiranje prostora sa konzervatorima iz Ministarstva kulture“, rekao je Grbović.

U lokalnoj upravi zaposleno je oko 400 radnika, kojima se plate redovno izmiruju, kao i zaposlenima u javnim ustanovama i preduzećima koji se finansiraju iz budžeta opštine.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније