Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

15. 09. 2019. 22:35   >>  22:38

MOS SAJAM

Snažni odnosi Crne Gore i Slovenije

Odnosi Crne Gore i Republike Slovenije baziraju se na snažnim prijateljskim i partnerskim vezama i obostranoj posvećenosti njihovom stalnom jačanju i unaprjeđivanju, saopšteno je tokom Dana Crne Gore u Republici Sloveniji koji su održani od 10. do 15. septembra.

 

Pored učešća na 52. MOS sajmu u Celju u kapacitetu zemlje partnera, i u Ljubljani su organizovani brojni kulturno-umjetnički sadržaji, promocija turističke ponude, susreti privrednika i zvaničnika dvije države.

Prezentacija Crne Gore u glavnom gradu Slovenije započeta je poslovnim forumom čiji su domaćini bile slovenačka i crnogorska Privredna komora, a koji je okupio 120 učesnika.

“Istog dana u Ambasadi Crne Gore u Sloveniji potpisan je ugovor sa Zavodom za izdavačku djelatnost - Beletrina o prevođenju i dvojezičnom objavljivanju „Gorskog vijenca“ u Sloveniji. Ugovor su potpisali ministar kulture Aleksandar Bogdanović i programski direktor Beletrine Aleš Šteger”, saopšteno je iz Ministarstva.

U Ljubljani je nastavljen bogat kulturno-umjetnički program u organizaciji Nacionalne turističke organizacije i lokalnih TO iz Kotora, Tivta, Herceg Novog, Bara i Ulcinja.

“Takođe, Privredna komora Crne Gore i Ambasada u R. Sloveniji organizovale su svečani prijem u Narodnoj galeriji u Ljubljani, koji je okupio oko 300 gostiju, predstavnika političkog i kulturnog života Slovenije kao i diplomatskog kora, te predstavnike udruženja crnogorskih iseljenika”, navodi se u saopštenju.-

U pozdravnim obraćanjima još jednom je ukazano na snažne, prijateljske i partnerske veze.

“Tome, kako je istaknuto, značajno su doprinijeli i dani Crne Gore, organizovani u Celju i Ljubljani”, navodi se u saopštenju.  

Uporedo sa programom u Ljubljani, Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore, je na Dan ekonomske diplomatije, koji tradicionalno na sajmu u Celju organizuje Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije, održalo prezentaciju investicionih potencijala Crne Gore.

2Ambasador prof. dr Vujica Lazović je tom prilikom predstavio prioritetne oblasti za ulaganja, posebno istakavši povoljnu klimu, uslove i dobru poziciju Crne Gore u Doing Business izvještajima Svjetske banke. Podsjetio je i na činjenicu da je od učlanjenja u NATO 2017. godine broj stranih investicija udvostručen”, naveli su iz Ministarstva.

52. MOS sajam je zatvoren danas, čime je završena i manifestacija „Dani Crne Gore u Republici Sloveniji“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније