Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

16. 09. 2019. 16:38   >>  16:49

DELEGACIJA U CG

Austrija podržava refome CG u oblasti PIO

Otvorena pitanja između Crne Gore i Austrije ne postoje, kazao direktor Zavoda za penzijsko osiguranje te zemlje Vinfrid Pingera i dodao da podržavaju napore Crne Gore u sprovođenju reformi u toj oblasti, te da su spremni da ponude ekspertsku pomoć.

 

 

Delegacija iz Austrije boravila je u radnoj posjeti Ministarstvu rada i socijalnog staranja.

Ministar Kemal Purišić kazao je da je prethodna posjeta naše delegacije austrijskim institucijama koje se bave socijalnim osiguranjem bila važna prilika da nauče na dobrom primjeru kako se koordinira šemama socijalne sigurnosti.

„Na sastancima su predstavljena iskustva austrijskih nosilaca socijalnog osiguranja u primjeni pravila EU o koordinaciji sistema socijalne sigurnosti za svaku pojedinu oblast socijalne sigurnosti. Data su pojašnjenja u vezi sa rješavanjem konkretnih pitanja“, rekao je Purišić.

Ministar je naveo i da Crna Gora sa Austrijom ima potpisan sporazum o socijalnom osiguranju koji se kvalitetno primjenjuje i da pored ovog, Crna Gora ima potpisane, odnosno primjenjuje sporazume sa još 16 država EU, kao i 8 drugih država.

„U planu je uskoro potpisivanje sporazuma i sa Rumunijom. Na taj način stvaramo pravne pretpostavke za jačanje socijalne sigurnosti naših građana koji rade i žive u ovim državama“, kazao je Purišić.

Pingera je kazao da Austrija ima odličnu saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana, čemu svjedoče i potpisani sporazmi o socijalnom osiguranju, te da Austrija podržava put razvoja države Crne Gore.

“Otvorena pitanja između Crne Gore i Austrije ne postoje, podržavamo vaše napore u sprovođenju reformi u ovoj oblasti i spremni smo da ponudimo ekspertsku pomoć”, kazao je Pinggera.

Generalni direktor Direktorata za penzijsko i invalidsko osiguranje i boračku i invalidsku zaštitu Jovo Pajović je kazao da je na predlog predstavnika Generalnog saveza austrijskih nosilaca socijalnog osiguranja dogovoreno da se tokom sljedeće godine održi sastanak sa predstavnicima Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore, u vezi sa izmjenom postojećih bilateralnih dvojezičnih obrazaca, a u cilju omogućavanja njihove elektronske razmjene.

„Drago nam je što je Republika Austrija izabrala Crnu Goru među prvim državama van EU sa kojima bi pokrenula ovaj projekat elektronske razmjene dvojezičnih obrazaca“, istakao je Pajović.

Posjeta je realizovana u okviru projekta “Ka pravilima EU o koordinaciji sistema socijalne sigurnosti”, a  glavna tema svih sastanaka, kako je kazao, bila su pravila EU o koordinaciji sistema socijalne sigurnosti, odnosno iskustvo austrijskih institucija u njihovoj primjeni. 

Delegacija iz Austrije sastala se i sa direktorom  Fonda PIO, Duškom Perovićem.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније