Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.P. ]

17. 09. 2019. 10:39   >>  10:39

NVO MLADI ROMI

Smolović najviše čini za Rome u CG

Predsjednik opštine Bijelo Polje Petar Smolović je u najvećoj mjeri unaprijedio položaj romske i egipćanske manjine u toku 2018/19 godine, saopšteno je iz NVO Mladi Romi.

Ovo je rezultat kampanje "Predsjednik opštine – prijatelj Roma" čiji je cilj bio jačanje dijaloga između opština i romskih zajednica, te promocija primjera dobre prakse kada je u pitanju unapređenje položaja romske i egipćanske manjine.

"Petočlana komisija sastavljena od predstavnika i predstavnica Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Ministarstva javne uprave, Delegacije Evropske unije, Savjeta Evrope i organizacije 'Help' donijela je odluku na osnovu pristiglih prijava i propratne dokumentacije 6 opština koje su učestvovale u kampanji: Bar, Berane, Bijelo Polje, Herceg Novi, Nikšić i Podgorica" navodi se u saopštenju.

Opština Bijelo Polje, kako je pojašnjeno, može se pohvaliti bogatim opsegom aktivnosti usmjerenih ka poboljšanju položaja romske i egipćanske manjine.

"Formirana je Kancelarije za Rome u Sekretarijatu za lokalnu samoupravu, pri Odjeljenju za ljudska i manjinska prava, u kojoj su sistematizacijom predviđena 2 radna mjesta, usvojen je drugi po redu Likalni akcioni plan za integraciju Roma za period 2018 - 2022. godina", saopšteno je iz ove NVO.

Osim toga, obezbijeđena su sredstva za izgradnju stambenih objekata za 10 romskih porodica u iznosu od 200 hiljada eura, u saradnji sa organizacijom Help Montenegro, dok su romskim nebladinim organizacijama dodijeljena sredstva za realizaciju dva projekta koji se odnose na Rome i njihovu integraciju u lokalnu sredinu.

Kampanja "Predsjednik opštine – prijatelj Roma" regionalnog je karaktera i sprovodi se istovremeno u svim zemljama Zapadnog Balkana.

Opština Bijelo Polje je takođe jedna od osam crnogorskih opština koje učestvuju u ROMACTED programu, zajedničkoj inicijativi Savjeta Evrope i Evropske komisije, a koji za cilj ima promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanje Roma na lokalnom nivou.

Kampanja je dio projekta "Zajednička inicijativa za jačanje romskog civilnog sektora na Zapadnom Balkanu i u Turskoj" u kojem je NVO Mladi Romi partnerska organizacija za Crnu Goru. Projekat je usmjeren na uspostavljanje struktura koje će olakšati romskom civilnom sektoru da aktivno učestvuje u lokalnoj i nacionalnoj politici i procesu donošenja odluka i uspostavljanje konstruktivnog sistematskog dijaloga između vlasti i romskih nevladinih organizacija, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније