Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.P. ]

17. 09. 2019. 13:25   >>  13:24

MINISTARSTVO PORUČUJE

Prevoz đaka je dogovor opštine, prevoznika i roditelja

Savjet roditelja može sa prevoznikom da dogovori prevoz učenika, poručeno je iz Ministarstva prosvjete povodom protesta u vezi sa prevozom učenika u Beranama.

Iz Ministarstva, kako kažu, ponovo podsjećaju, da ono nema nikakve nadležnosti u vezi sa organizacijom gradskog i međugradskog prevoza i linija u opštini Berane.

"Riječ je o nadležnostima opština i drugih organa koji se bave prevozom, dok Ministarstvo participira u cijeni karte. Ovo ističemo ne kako bi se prebacivala odgovornost, jer smo nažalost bili svjedoci toga u prethodnim danima čak i previše, već da bismo, na samom početku, razjasnili propise i olakšali komunikaciju", poručuju iz Ministarstva.

Lokalna samouprava, podsjećaju, obavlja poslove u skladu sa potrebama lokalnog stanovništva, poput obezbjeđenja gradskog i prigradskog saobraćaja. Redovno odvijanje obrazovno-vaspitnog procesa svakako jeste javani interes. U međumjesnom saobraćaju učenici ostvaruju ovo pravo koristeći javni prevoz, navode iz Ministarstva.

"U izuzetnim slučajevima, ukoliko prevoz nije organizovan ili ne odgovara potrebama učenika, isti može biti u organizaciji Savjeta roditelja, kome je data mogućnost da zaključi ugovor sa prevoznikom. Stoga cijenimo da bi najbolje rješenje bio dogovor nadležnih opština sa prevoznicima i savjetom roditelja uz asistenciju škole", kažu u Ministarstvu.

Napominju da je Ministarstvo prosvjete ipak, iako nije nadležno za organizaciju prevoza, odlučilo da finansira nabavku 30-ak školskih vozila vrijednih skoro 2 miliona eura, koja će, ukoliko tenderske procedure budu išle očekivanom dinamikom, biti pribavljena ove školske godine.

To će, kažu, umnogome olakšati prevoz đaka u područjima u kojima je najteže organizovati redovne linije.

"Dakle, bavimo se đacima i mimo svojih nadležnosti, ali cijenimo da je u ovom momentu i za dati slučaj najcjelishodniji dogovor na relaciji opština – savjet roditelja - prevoznik".

Dodaju da se podrazumijeva da će Ministarsvo pratiti dešavanja, jer im interes učenika na prvom mjestu.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније