Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: R.P. ]

17. 09. 2019. 14:03   >>  14:00

NVO MANS

Traže disciplinski postupak protiv Medenice

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je, nakon otkrića da je Vesna Medenica od nadležnih organa sakrila prihod od blizu 140 hiljada EUR, danas nadležnim tijelima Sudskog savjeta podnijela zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore.

Zahtjevi su, kako se navodi, podnijeti Komisiji za praćenje primjene Etičkog kodeksa sudija Sudskog savjeta i Opštoj sjednici Vrhovnog suda, u skladu sa Zakonom o Sudskom savjetu i sudijama koji ono što je Medenica uradila kvalifikuje kao teži disciplinski prekršaj.

Zvanična dokumentacija do koje je došao Istraživački centar MANS-a potvrđuje da je Medenica još 2015. godine prodala naslijeđeno zemljište u Kolašinu po cijeni od blizu 140 hiljada eura.

Ona je propustila da Komisiji za sprječavanje sukoba interesa to prijavi podnošenjem vanrednog izvještaja o prihodima i imovini.

Medenica je, kao nosilac jedne od najviših pravosudnih i prethodno višegodišnji nosilac najviših tužilačkih funkcija, bila u jasnoj obavezi da tačno i redovno prijavljuje svoju imovinu i prihode.

"Ona prihod od blizu 140 hiljada eura nije prijavila u roku od 30 dana, ali ni u jednom od izvještaja koji su uslijedili narednih godina", kaže se u saopštenju MANS-a.

Navodi se da je zabrinjavajuća odluka Medenice da javnost uskrati za objašnjenje za svoje postupke i motive koji su je vodili prilikom odluke da, kao prva osoba crnogorskog sudstva, prekrši zakone i propise ove zemlje.

"Podsjećamo članove Sudskog savjeta da su Zakonom o sudskom savjetu i sudijama obavezni da podnesu predlog za utvrđivanje disciplinske odgovornosti bez odlaganja, odmah po saznanju za izvršeni disciplinski prekršaj", kaže se u saopštenju.

MANS će, kako se ističe, insistirati na pravnom razrješenju ovog slučaja, od pozivanja na odgovornost Medenice zbog sakrivanja prihoda i posla vrijednog blizu 140 hiljada eura, pa sve do vršenja snažnog institucionalnog pritiska na pravosudne i druge nadležne organe.

"Koji na ovakvim primjerima moraju početi da uspostavljaju praksu nezavisnosti i uravnoteženosti, prije nego li otvore bilo kakvu polemiku o reformama tužilaštva i sudstva", navode iz MANS-a.

Ocjenjuje se da bi eventualna pasivnost nadležnih organa u procesuiranju čelnice Vrhovnog suda dodatno smanjilo narušeno povjerenje građana u pravosudni sistem Crne Gore, ali i opšte načelo jednakosti svih pred zakonom.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније