Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

17. 09. 2019. 13:50   >>  13:52

INFO DAN U PODGORICI

Predstavljen COST program saradnje u nauci

Program Evropske saradnje u nauci i tehnologiji - COST program, predstavljen na je Info danu u Podgorici, a u organizaciji Ministarstva nauke i COST Asocijacije iz Brisela.

Info dan su otvorili ministarka nauke Sanja Damjanović i direktor COST Asocijacije Ronald de Bruin.

Damjanović je kazala da je cilj ovog događaja da privuče pažnju na sve mogućnosti koji nudi program evropskim istraživačima, uključujući i crnogorske, ali ujedno i da ukaže čast crnogorskoj naučnoj zajednici koja učestvuje u akcijama, odnosno projektima ovog programa.

Istakla je i da Crna Gora kao članica COST Asocijacije trenutno učestvuje u 100 tekućih akcija, što je impresivan broj s obzirom na veličinu naše države. Takođe je pozvala sve prisutne da učestvuju u smislu postavljanja pitanja, komentara i sugestija, a sve u cilju dobijanja konkrentih odgovora kako od kolega iz COST-a, tako i od crnogorskih istraživača koji imaju dugogodišnje iskustvo u COST-akcijama.

Dirketor COST-a, dr Ronald de Bruin je podsjetio na 45-godišnja dokazana iskustva u istraživačkoj saradnji ove Asocijacije i predstavio uloge ovog Programa kao što su promovisanje i način širenja istraživačke izvrsnosti, zatim podsticanje interdisciplinarnih istraživanja za razvoj nauke, kao i podsticanje i jačanje karijera mladih naučnika i istraživača.

Predstvanica COST programa, učesnica na Info danu, Džudit Litjens je predstavila osnovnu ideju ovog programa, način finansiranja COST akcija kroz konferencije, trening škole, kao i kratkoročne naučne posjete, što ima poseban značaj za razvoj mladih istraživača koji na taj način dobijaju šansu za razmjenu iskustava sa istraživačima širom Evrope i svijeta.

Ona je u svojoj prezentaciji predočila prisutnima kako uzeti učešća u ovim projektima i to na tri načina: predlaganjem novih akcija (poziv za predlaganje novih akcija je stalno otvoren), priključivanjem tekućim akcijama i postojanje mogućnosti učešća kroz ocjenjivanje akcija u svojstvu nezavisnih eksperata.

U nastavku Programa, prof. Zoran Popovski predstavnik COST CSO iz Sjeverne Makedonije, je izložio pregled regionalne dimenzije COST Asocijacije na Zapadnom Balkanu.

Milena Milonjić, nacionalni COST koordinator, je objasnila procedure za učešće istraživača iz Crne Gore, a iskustvo u COST programu su prezentovali i uspješne učesnice u COST akcijama iz Crne Gore sa Univerziteta Crne Gore, prof. Jelena Lazarević i docent na Elektrotehničkom fakultetu Milena Đukanović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније