Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

17. 09. 2019. 15:40 >> 15:38

NUHODŽIĆ SAOPŠTIO

Obezbijediti bolju zaštitu novinara

Neupitna je odlučnost države da u kontinuitetu unapređuje i štiti medijska prava i slobode, poručio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić. On je kazao da je potrebno sagledati mogućnost da se, kroz izmjene Krivičnog zakonika, obezbijedi bolja zaštita novinara, kao i nezastarjelost određenih krivičnih djela gdje su novinari potencijalne žrtve.

 

„ Uvjeren sam da imamo zajednički cilj, a to je puna zaštita novinara, jer to znači potpuna zaštita slobode izražavanja kao jednog od važnih stubova razvoja društva“, poručio je Nuhodžić na današnjoj sjednici Odbora za evropske integracije.

Ministar je naglasio da su afirmacija i zaštita slobode izražavanja, medijskih sloboda, te zaštita poslenika javne riječi, u svim demokratskim i razvijenim društvima, a crnogorsko društvo to jeste, obaveza države.

„Njegujući principe različitosti, razumijevanja, slobode mišljenja i tolerancije, država  u kontinuitetu ulaže značajne napore da obezbijedi zaštitu novinara i unapređuje ambijent za rad medija, jer je to u interesu države, medija i građana. Ono što je nama od posebne važnosti su smjernice, sugestije, pa i primjedbe, partnera iz Evropske unije“, saopštio je Nuhodžić.

U nastavku, ministar je istakao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova  uključeno u sve aktivnosti koje podrazumijevaju komunikaciju, saradnju  i zaštitu novinara. Govoreći o rezultatima, konstatovao je da su u nekim predmetima evidentirani i individualni propusti, kao i da uspjeh u rasvetljavanju svakog pojedinačnog slučaja zavisi od brojnih parametara, a najviše od  čvrstih dokaza.

„Nema selektivnog pristupa i nijedan predmet neće biti zatvoren, dok god postoji i najmanja mogućnost da se može doći do novih saznanja i dokaza“, rekao je Nuhodžić.

Ministar je predstavio podatke o napadima na novinare, kako za 2018. godinu, tako i za prethodne godine, koji pokazuju da je broj takvih slučajeva smanjen. Ukazao je da je obaveza svih nadležnih struktura da obezbijede zaštitu novinara i da sa maksimalnom posvećenošću postupaju u svim predmetima.

Nuhodžić je zaključio da je potrebno sagledati mogućnost da se, kroz izmjene Krivičnog zakonika, obezbijedi bolja zaštita novinara, kao i nezastarjelost određenih krivičnih djela gdje su novinari potencijalne žrtve. Takođe, podsjetio je na ranije iskazan stav o neophodnosti pooštravanja kaznene politike za povratnike i višestruke povratnike.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније