Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

18. 09. 2019. 13:29 >> 13:29

IZ UNICEF-A UPOZORAVAJU

Prijetnja i digitalno doba puno dezinformacija

Dugotrajni sukobi, pogoršanje klimatske krize, sve veći stepen mentalnih bolesti među mladima i dezinformacije na internetu, neke su od najvažnijih globalnih prijetnji za djecu, saopštio je UNICEF.

Izvršna direktorka te organizacije Henrijet For, uputila je otvoreno pismo povodom 30-godišnjice od usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta, najčešće ratifikovanog svjetskog ugovora o ljudskim pravima.

U pismu se pored postojećih prijetnji mladima, kao što su pristup obrazovanju, siromaštvo, nejednakost i diskriminacija, upozorava na nove prijetnje i ukazuje na neophodnost pojačavanja napora da se odgovori na njih.

For je navela da se djeca današnjice suočava s nizom novih izazova i globalnih promjena koji su za njihove roditelje bili nezamislivi.

"Naša klima se mijenja nevjerovatnom brzinom. Nejednakost se produbljuje. Tehnologija mijenja način na koji doživljavamo svijet. Broj porodica koje migriraju veći je nego ikad prije. Djetinjstvo se promijenilo i u skladu s tim i mi moramo promijeniti svoje pristupe", rekla je For.

U pismu se navodi podatak da je broj zemalja koje su u konfliktu danas najveći od donošenja Konvencije o pravima djeteta 1989. godine, a da svako četvrto dijete živi u zemljama zahvaćenim nasilnim borbama ili katastrofama.

Kada je riječ o klimatskim promjenama, u pismu se upozorava da se djeca već sada suočavaju sa žestokim uništavanjem planete i globalnom klimatskom krizom, koja ima potencijal da ugrozi većinu pozitivnih rezultata ostvarenih u pogledu opstanka djece i njihovog razvoja u posljednjih 30 godina.

"Porast ekstremnih vremenskih pojava i zagađenja vazduha, kao i dugotrajne suše i poplave, dio su ove krize i nesrazmjerno pogađaju najsiromašniju i najugroženiju djecu", dodala je For.

Ona je u pismu navela da je zabrinuta zbog toga što će većina djece, prirodno, odrastati u digitalnom okruženju koje je preplavljeno dezinformacijama.

Kada je riječ o mentalnom zdravlju, For je upozorila da su, u posljednjih 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima djeteta, mentalne bolesti među adolescentima u porastu, i da je depresija sada među vodećim uzrocima problema mentalnog zdravlja među mladima.

For je pozvala da se prioritet dā odgovarajućoj promociji, prevenciji, terapeutskim tretmanima i rehabilitaciji djece i mladih čije je mentalno zdravlje ugroženo, te da se prevaziđu stigme i tabui u vezi s mentalnim bolestima, kako bi djeca i mladi mogli potražiti pomoć i dobiti podršku.

Ona je konstatovala da su djeca i mladi već stvorili pokrete širom svijeta u potrazi za rješenjima za savladavanje izazova s kojima se oni suočavaju, pozivajući svjetske lidere da ih prate.

"Današnja djeca i mladi preuzimaju vodeću ulogu u zahtijevanju hitnih akcija. Današnji mladi sada imaju riječ, a mi ih slušamo", navela je For.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније