Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

18. 09. 2019. 20:40 >> 20:39
1

UZ OTPREMNINU

Najviše radnika bi otišlo iz prosvjete i zdravstva

Na javni poziv za sporazumni raskid radnog odnosa uz isplatu otpremnine do sada su se prijavila 1.752 zaposlena u javnom sektoru, podaci su Ministarstva javne uprave. Najviše zainteresovanih je, kako su saopštili za TVCG, iz sektora prosvjete i zdravstva. Iz Sindikata prosvjete poručuju da se tom pitanju mora ozbiljno pristupiti, kako se ne bi desilo da smanjenje kadra dovede u pitanje funkcionisanje institucija.

Za sporazumni raskid radnog odnosa uz isplatu otpremnine do sada se prijavilo 1430 zaposlenih na centralnom i 322 zaposlena na lokalnom nivou, kažu iz Ministarstva javne uprave.

"Moram priznati da je riječ o velikom broju lica koja su se prijavila, odnosno podnijela zahtjev i u narednom periodu će se odlučiti po pitanju njihovih zahtjeva, odnosno da li će oni biti prihvaćeni ili odbijeni", kazao je Goran Jovetić iz Ministarstva javne uprave.

O tome da li će i ko dobiti otpremninu odlučivaće poslodavci - objašnjava Jovetić.

"Poslodavac je u obavezi da u roku od 30 dana odgovori na zahtjev i da donese rješenje ili odluku da li će prihvatiti ili odbiti taj sporazumni raskid. Ako prihvati, oni onda zaključuju sporazumni raskid i ide se u dalju proceduru isplate i na dan isplate otpremnine prestaje radni odnos u toj instituciji ili organu", rekao je Jovetić.

Najveće interesovanje za prekid radnog odnosa uz isplatu otpremnine je u sektoru zdravstva - 520 zaposlenih, dok je iz sektora prosvjete do sada prijavljeno 319 lica.

S obzirom na to da ova dva sektora imaju problema s deficitom kadra, iz Sindikata prosvjete poručuju da se mora odgovorno postupati.

"Mislim da pojedini ljudi koji su dugo godina radili, a sad su se možda opredijelili da rade neki drugi posao, treba da dobiju otpremninu, ali da to ne bude na uštrb ustanove u kojoj su radili, pa da se stvore još veći problemi", kaže Zvonko Pavićević iz Sindikata prosvjete.

Zaposleni koji prekine radni odnos može dobiti otpremninu u visini do 50% mjesečne bruto zarade za svaku godinu staža, s tim da iznos otpremnine ne može biti veći od 15 bruto zarada zaposlenog.

"Mislim da je raspon negdje od hiljadu pa do 15-16 hiljada", kaže Pavićević.

Iz Ministarstva javne uprave navode da će posebno voditi računa o tome da lica koja dobiju otpremninu ne mogu se opet zaposliti u javnom sektoru u roku od pet godina, a ako se to desi, onda su u obavezi da vrate otpremninu.

"Ministarstvo će voditi registar, koji će biti javan, svih tih zaključenih sporazuma", rekao je Jovetić.

Za sporazumni prekid radnog odnosa uz isplatu otpremnine mogu se prijaviti lica koja imaju najmanje šest godina radnog staža, od čega najmanje godinu u javnom sektoru. Zahtjevi se mogu podnositi do kraja 2020. godine.

Bojana Baranin, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније