Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

20. 09. 2019. 12:44 >> 13:44
1

ZA SPAS EKOLOŠKE CG

S protesta tražili smjenu Elvira Klice

Okupljeni na građanskom protestu za spas ekološke Crne Gore uputili su nadležnima 10 zahtjeva, među kojima je i smjena direktora Nacionalnih parkova (NPCG) Elvira Klice zbog katastrofalnog stanja u Nacionalnim parkovima, kao i da se kazne odgovorni za uništavanje životne sredine.

 

Građanski protest za spas ekološke Crne Gore, kojim se simbolično obilježava 28 godina od usvajanja Žabljačke deklaracije,završen je na Rimskom trgu u Podgorici gdje su se okupljenima obratili organizatori i mještani.

Vlatko Karić iz Građanskog pokreta "Nesvrstani" naveo je deset zahtjeva okupljenih na protestu. Tražili su da se donese zakon kojim se definiše da je ekološka Crna Gora prioritetni pravac razvoja države.

"Rješavanje je ekocida u Pljevljima, proglašavanje Sinjajevine nacionalnim parkom prirode i odustajanje od namjere da se pretvori u vojni poligon, rješavanje ekoloških crnih tačaka", naveo je Karić. 

Tražili su i donošenje akta o zaštiti rijeke Zete, Cijevne i Morače, kao i obustavljanje izgradnji svih mini hidroelektrana i ukidanje subvencija za tu vrstu namjene. 

"Sanacija devastiranog korita Tare, zaštita Jadranskog mora od svih vidova devastacije, utvrđivanje odgovornosti za uništavanje životne sredine i smenu direktora NPCG Elvira Klice zbog katastrofalnog stanja u Nacionalnim parkovima", kazao je Karić. 

Direktor Ozona Aleksandar Perović kazao je da je pred građanima Crne Gore drugačija jesen.

„Jesen koja podsjeća na proljeća u nekim drugim područjima. Jesen koja će nam donijeti mirise koje smo odavno zaboravili, bolje, ekološke Crne Gore“, kazao je Perović.

Mještanka  Sinjajevine Gara Jovanović zamolila je Vladu i Ministarstvo odbrane da ne pretvaraju Sinjajevinu u vojni poligon.

„Ne želimo da se na Sinjajevini puca, da se gađa i da se u poligon pretvori najljepši dio pašnjaka... Moj otac je meni rekao da moramo da je čuvamo, da naša djeca žive od Sinjajevine.  Molim Vladu Crne Gore da nam ostave Sinjajevinu na miru“, kazala je Gara Jovanović.

„Mi drugu odluku ne priznajemo, samo mašine nazad. Ja mislim da su neprijatelji oni koji uništavaju našu državu, a ne oni koji brane prirodu. Mi ćemo naše rijeke i planine braniti do zadnje kapi krvi“,kazao je Željko Bulatović iz Bukovice.

Inicijator Građanske inicijative “Dalje nećeš moći” Aleksandar Dragićević kazao je da neće dozvoliti da se „krv predaka“ pretvori u cijevi i da se uništavaju naše rijeke i planine.

 „Neka u svojim dvorištima naprave vojne baze, a ne po našim katunima“, kazao je Dragićević.

Protest je počeo ranije performansom ispred Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) u Podgorici.

Nakon toga je kolona krenula od zgrade Vlade prema Rimskom trgu.

Koalicija za održivi razvoj je, pored građana, pozvala da borbu za spas prirodnih resursa podrže i svi poslanici u Skupštini Crne Gore, kao predstavnici naroda, nevladine organizacije, ambasade i planinarska društva. Protest su podržali članovi GP URA, kao i lider Prave CG Marko Milačić.

Koalicija je ranije najavila da ističe da će na skupu zajedno pokazati da im je stalo do ekološke države Crne Gore, do održivog razvoja, do budućnosti koja obećava, do zemlje kojoj se vraća i ostaje.

"Do onog najvrijednijeg što su nam ostavili naši preci i što smo u obavezi ostaviti potomcima", kaže se u pozivu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније