Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

20. 09. 2019. 13:50   >>  13:49

"ŠKOLE ZA 21. VIJEK"

Obuka za još 130 nastavnika u 33 škole

Kroz projekta "Škole za 21 vijek" vrijedan 10 miliona funti narednih nekoliko mjeseci proći će preko 130 nastavnika i nastavnica u 33 škole, navodi se u saopštenju Britanskog savjeta.

Drugi ciklus projekta koji sprovodi Britanski savjet i finansira Vlada Velike Britanije počeo je 19. septembra u Nikšiću obukom za direktore i direktorice škola.

"Mikro:bit, džepni računari za kodiranje, biće donirani školama u opštinama Nikšić, Plužine, Šavnik, Žabljak i Danilovgrad", navodi se u saopštenju.

Rezultate prvog ciklusa smatraju sjajnim pokazateljem da škole, Britanski savjet, Ministarstvo prosvjete i Zavod za školstvo rade odličan posao.

"Djeca uče na novi, zabavan i zanimljiv način koristeći mikro:bit, a rezultati se već vide. Na nedavno održanom regionalnom takmičenju u kodiranju, održanom u aprilu u Beogradu, osnovna škola 'Marko Nuculović' iz Ulcinja osvojila je treće mjesto", podsjećaju iz Britanskog savjeta.

"U saradnji za Zavodom za školstvo i Ministarstvom prosvjete radimo na izmjeni nastavnih planova i programa za Informatiku sa tehnikom od V do VIII razreda čime se uvodi fizičko programiranje kao dio obaveznog kurikuluma u svim ovim razredima. Svi učenici ovih razreda postepeno će sticati vještine programiranja, od jednostavnih ka kompleksnim, primjenjujući tehnike rješavanja problema, i razvijajući svoj inovativni um", kazala je direktorica Britanskog savjeta u Crnoj Gori. Uz to, radimo i na izradi novog dokumenta pod nazivom “Okvir digitalnih kompetencija”. Ove inovacije očekujemo da uđu u nastavni proces od septembra 2020. godine", Vanja Madžgalj povodom početka drugog ciklusa.

Kako su, dodaju, kvalitetni nastavnici i nastavnice stub kvalitetnog obrazovanja, Britanski savjet se fokusira na njihovo osposobljavanje da 

"Program 'Škole za 21. vijek', dostići će više od milion djece na Zapadnom Balkanu u naredne tri godine i pružiće im vještine za rješavanje problema iz prakse, koristeći kritičko mišljenje i kodiranje", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније