Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 09. 2019. 16:52   >>  22. 09. 2019. 09:38 3

PRAJD U PODGORICI

"Izloženi smo nasilju nekih poslanika"

Učesnici sedme Povorke ponosa zatražili su da bude usvojen Predlog zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola i da svaki oblik nasilja nad LGBT osobama bude sankcionisan u skladu sa zakonom. Sedmi Prajd, pod nazivom "Ne preko naših leđa", održao se danas u Podgorici i protekao je bez incidenata.

Predstavnik organizatora Danijel Kalezić poručio je da je danas kao gej muškarac ponosan na sebe i na to što jeste.

"Danas sam ovdje jer ne dozvoljavam da se preko mojih leđa biju licemjerne političke bitke koje su na koncu izražene u broju glasova na izborima, privilegijama i eurima. Vidjeli smo kakva je brutalna zloupotreba naših ljudskih prava i kakvo je direktno nasilje nad nama učinjeno neusvajanjem Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola. Izloženi smo konstantnom nasilju koje dolazi od strane nekih poslanika Skupštine Crne Gore, koji zloupotrebljavaju poslanički imunitet dok raspiruju mržnju prema nama. Danas smo ovdje da glasno poručimo da to nećemo dozvoljavati, nećemo trpiti, nećemo pognuti glavu. Zahtijevamo punu ravnopravnost u našem društvu i jednaka prava. Iste obaveze već imamo", poručio je Kalezić.

Jovan Ulićević je poručio kako ima pravo da predstavnici naroda ne koriste njegov identitet, ili identitete njegovih bližnjih da bi vrijeđali jedni druge i ima pravo na autentično postojanje i svoj život onako kako ga je sam sebi skrojio.

"Kao trans osoba, u životu sam dobijao mnogo opisa. Postao sam podsmijeh u prolazu, šaputanje, upiranje prstom, vic. Postao sam skrivanje u svojoj kući, strah od odlaska u market. Upravo zbog svega ovoga danas ne ćutim i govorim - NE PREKO MOJIH LEĐA, a ni preko leđa svih onih sa kojima ovdje imam čast da stojim! Naša leđa nijesu stanica za tuđe komplekse, norme, tuđa nezadovoljstva.
Imamo pravo da volimo i budemo voljeni, imam pravo da mi niko ne traži izvađene organe da bi mi na dokumentima pisalo M ili Ž. Imam pravo da donosim odluke o svom tijelu i da ga mijenjam u skladu sa svojim potrebema", rekao je Ulićević.

Marija Jovanović je rekla kako svi moramo jednako, iako nemamo svi jednako.

"Zato zahtijevamo zakone, poštovanje, dostojanstvo i slobodu. Ne zahtijevamo jer želimo - već zato što nemamo.Moramo svi u glas da zahtijevamo prava i prepoznavanje. Oni koji poriču naše probleme i postojanje moraju biti suočeni sa našom istinom", kazala je Jovanović.

"Sjećam se, kao da je juče bilo, kad sam kao dijete prvi put došao u zajednicu i jasno rekao da nikad neću izaći na Prajd, jer ne shvatam čemu ta šetnja. Sa ponosom govorim da i danas stojim ovdje kao dijete, na svom četvrtom Prajdu", poručio je Nikola Ilić.

Prajdu su prisustvovali i predstavnici Vlade, nevladinog sektora, diplomatskog kora.

Iz Uprave policije je saopšteno da su preduzete sve aktivnosti da Povorka ponosa protekne bezbjedno.

Ove godine Povorka je duža nego ikada do sada i obuhvatila je više od jednog kilometra centralnih ulica Glavnog grada.

Povorka je krenula iz Bulevara Svetog Petra Cetinjskog, od spomenika Kralju Nikoli i nastavila ka mostu Blaža Jovanovića, zatim Bulevarom Stanka Dragojevića, Bokeškom ulicom i pored Trga Nezavisnosti, ulicom Slobode sve do hotela "Hilton", odakle se vratila do početne tačke.

Slavlje, po održavanju Montenegro prajda, će biti nastavljeno koncertom hrvatskog benda "Nipplepeople" u 21 sat u Bokeškoj ulici, a koji je organizovan u saradnji sa Podgorica Art Festivalom.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније