Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

22. 09. 2019. 15:49   >>  15:47 2

U PLAVU

Barovi koji nude nargile sve popularniji među mladima

Barovi koji u svojoj ponudi imaju nargile sve su popularniji među mladima u Plavu, što potvrđuje činjenica da je u tom gradu prije dvije godine postojao samo jedan kafić koji nudio tu uslugu, dok ih danas ima tri.

Srednjoškolci u Plavu, koji u tim barovima provode u prosjeku sat i po, i sedmično koriste nargilu dva do tri puta, kažu da su svjesni posljedica koje one mogu imati po njihovo zdravlje, ali ipak ne odustaju od konzumiranja.

Srednjoškolac M.S. iz Plava, koji ima 16 godina, kazao je da svaki drugi dan konzumira nargilu, kao i da u barovima koji je nude provodi do dva sata. Slična situacija je i sa drugim srednjoškolcima u tom gradu.

Vlasnici lokala koji u svojoj ponudi imaju nargile, kao i zaposleni u njima nijesu bili raspoloženi da govore o tome koliko dnevno prodaju doza, čije se cijene kreću od četiri do pet EUR. Učenici se, sa druge strane, udružuju i izdvajaju po jedan do dva EUR i konzumiraju nargile u grupama od po tri do četiri osobe.

U Crnoj Gori ne postoji ozbiljna analiza ili istraživanje o upotrebi nargila među mladima, opsegu problema ili štetnosti njenog uticaja.

Prema studiji pod nazivom Prevencija hroničnih bolesti, koju je 2012. godine objavio američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), većina ispitanika koji su koristili nargile saopštili su da vjeruju da je njena upotreba manje štetna i rizična nego upotreba cigareta. Duvan u cigaretama sadrži iste štetne materije i supstance koje se nalaze i u duvanu u nargilama, i u oba slučaja, osoba u organizam unosi supstance koje se povezuju sa pojavom karcinoma pluća i grla, kao i pojavom srčanih i oboljenja disajnih puteva i krvnih sudova.

Dakle, sasvim je jasno da je zbog zabluda i nedostatka informacija, upotreba nargila u našem društvu percipirana kao svojevrstan i bezopasan trend. Međutim, ni mladi, ni ugostitelji nijesu svjesni štetnosti ovakvog načina korišćenja duvana.

Na prvi pogled svi misle da je nargila bezopasna zato što se koristi voda, ukus koji je najčesće voćni i žar. Uvlačenjem vazduha kroz muštiklu i crijevo, žar i voda prave vodenu paru, a duvanska smjesa daje aromu. Tom prilikom se izbacuje velika količina dima.

Upotrebom nargile unosi se nikotin, koji podstiče zavisnost. Sagorijevanjem uglja u nargili nastaju visoke koncentracije ugljen-monoksida, metala i kancerogenih materija, što pored štetnih supstanci iz duvana, dodatno povećava rizik po zdravlje.

U Crnoj Gori bi trebalo da obrazovne istitucije, u saradnji sa domovima zdravlja, nevladinim organizacijama i nadležnim ministarstvima pokrenu kampanju kroz koju bi se građani bolje upoznali sa ovim problemom.

Tekst je uradio Amil Đešević učenik Gimnazije u Plavu, u sklopu projekta “Rereading – Rewriting. Improving media literacy in Montenegro”, u kojem je urađen mentoring đačkih i studentskih medija. Projekat se sprovodi uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније