Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: M.L.B. [ PR Centar ]

23. 09. 2019. 17:08 >> 17:05

PROJEKAT

Šest OSI stiče znanja iz 3D modelovanja

U okviru projekta "Dodirni svoje ideje - nauči i štampaj u 3D tehnologiji", šest osoba s invaliditetom će steći znanja i vještine iz oblasti 3D modelovanja, štampe na 3D i UV štampaču i postprodukcije.

To je saopšteno na pres konferenciji povodom prezentacije projekta “Dodirni svoje ideje - nauči i štampaj u 3D tehnologiji”, koji partnerski realizuju firma „FINING D.O.O.“ i Biblioteka za slijepe Crne Gore, uz finansijsku podršku Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG).

Direktor Biblioteke za slijepe Crne Gore Božidar Denda, kazao je da je kroz projekat okupljena grupa od šest polaznika, među kojima su, kako je dodao, lica sa raznim oblicima invaliditeta.

„Tu su lica oštećenog sluha, vida i lica sa drugim oblicima invaliditeta što, po našem mišljenju, ovaj projekat čini dodatno kalitetnim. Ta grupa će proći tromjesečnu obuku. Već smo na trećini obuke. Nakon obuke će četvoro najboljih steći priliku da dobije radni angažman, odnosno da se zaposli na period od šest mjeseci. Po završetku projekta, dvoje od njih radiće minimum devet mjeseci sa perspektivom zapošljavanja i na duži period“, objasnio je Denda.

Predstavnik firme „FINING D.O.O.“, Miloš Grbović, rekao je da je vrijednost projekta preko 52 hiljade eura, a da je njegova osnovna ideja da u eri ubrzane digitalizacije i razvoja informatičkog društva osobama s invaliditetom treba pružiti šansu za sticanje savremenih znanja i vještina, koje će, kako je kazao, doprinijeti povećanju stepena njihove konkurentnosti kako na lokalnom tako i na regionalnom i međunarodnom tržištu rada.

„Tokom realizacije ovog projekta, šest lica s invaliditetom će steći znanja i vještine iz oblasti 3D modelovanja, štampe na 3D i UV štampaču i postprodukcije. 3D štampa nudi izradu 3D predmeta bilo kog oblika ili veličine bez upotrebe kalupa ili mašina i dobijamo ogromnu privlačnost među potrošačima širom svijeta“, kazao je Grbović.

Sva tri posla su, kako je objasnio, veoma tražena, jer se u redovnom školovanju ne stiču posebne i potrebne vještine.

Predstavnik ZZCG Stanko Laković, rekao je da je krajem jula ove godine Upravni odbor za zapošljavanje je odobrio finansiranje 57 projekata vrijednosti oko 2,6 miliona eura.

„Osnovni cilj svih ovih projekata je da se unaprijedi profesionalna rehabilitacija i zapošljavanje lica s invaliditetom, kao i da se obezbijedi otvaranje novih radnih mjesta na kojima će ona raditi i nakon završetka projektnih aktivnosti“, kazao je Laković.

U okviru 57 projekata biće, kako je istakao, uključeno oko 400 osoba s invaliditetom.

PR projekta Marija Zeković, kazala je da je realizacija projekta počela 22. jula 2019. godine, da će trajati godinu i da obuhvata tri kompomente koje se realizuju paralelno.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније