Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

23. 09. 2019. 13:21 >> 13:20
1

INICIJATIVA UMHCG

Znakovni da bude jezik u službenoj upotrebi

Udruženje mladih s hendikepom (UMHCG) uputilo je Vladi Crne Gore inicijativu za pravno priznavanje znakovnog jezika, kao jezika u službenoj upotrebi.

 

"Danas je Međunarodni dan znakovnih jezika, koji se obilježava pod sloganom: Znakovni jezik – pravo za sve. Ovaj dan obilježava se u sklopu Međunarodne sedmice osoba oštećenog sluha, koja traje od 23. do 30. septembra. Tim povodom predsjedniku Vlade Crne Gore Dušku Markoviću, uputili smo inicijativu za pravno regulisanje i priznavanje znakovnog jezika, kao jezika u službenoj upotrebi u Crnoj Gori", saopšteno je iz UMHCG.

Crna Gora, kako napominju, skoro je jedina država u regionu koja nema pravno regulisan i priznat znakovni jezik, kao jezik u službenoj upotrebi.

"Iako znakovni jezik koriste milioni ljudi u svijetu, i njegovo priznavanje, pravno regulisanje i promovisanje je obaveza svih država koje su ratifikovale Konvenciju UN o pravima osoba sa invaliditetom, kao što je to slučaj s Crnom Gorom, njegovo korišćenje u službenoj upotrebi u našoj državi nije omogućeno", istakli su iz UMHCG.

U dokumentu su, kako kažu, navedeni brojni razlozi, odnosno problemi s kojima se suočavaju osobe s oštećenjem vida zbog toga što im u Crnoj Gori nije omogućeno učenje, niti korišćenje znakovnog jezika, kao njihovog maternjeg, a često i jedinog jezika koji poznaju, odnosno zbog toga što znakovnii jezik nije priznat za korišćenje u javnoj i službenoj upotrebi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније