Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

23. 09. 2019. 14:31 >> 14:30

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Mediji uglavnom neutralno izvještavali o LGBTIQ

Crnogorski mediji uglavnom su neutralno izvještavali o LGBTIQ pravima mjesec prije, tokom i nakon Parade ponosa, pokazalo je istraživanje Centra za građansko obrazovanje. Na Javnom servisu nije bilo objava negativnog tona.

 

Istraživanjem je obuhvaćeno izvještavanje 15 medija, odnosno tri televizije (RTCG, TV Vijesti i TV Prva), pet dnevnih novina (ND Vijesti, Dan, Pobjeda, Dnevne novine i Večernje novosti) i sedam portala (Vijesti, CdM, Analitika, Antena M, RTCG, IN4S i FOS media).

Željka Ćetković, saradnica na programima u CGO-u, predstavljajući rezultate istraživanja, istakla je da je "u ukupnom broju objava koja se vezuju za LGBTIQ zajednicu, kod sve tri vrste posmatranih medija, bilo 270 objava, od čega najviše na portalima 67% (u prosjeku je na portalima dnevno plasirano 6 objava), a najmanje u televizijskom sadržaju (9%)".

"Gledajući pojedinačno, najviše objava o ovoj temi na portalima bilo je na portalu Vijesti (36), zatim Anteni M (32), portalima Analitika i FOS Media - 26, portalu RTCG – 25 i portalu CdM – 24. Najmanje objava bilo je na portalu portalu IN4S (12). Na televizijama, najviše objava je bilo na TV Vijesti – 9, zatim na RTCG – 8, a najmanje na TV Prva – 7. U štampanim medijima, prednjači Pobjeda sa 18 objava, ND Vijesti sa 17, Dnevne novine sa 14, Dan sa 11 objava, a najmanje objava bilo je u Večernjim novostima – 5", kazala je ona.

Imajući u vidu sam trend objava, mediji su najviše izvještavali na ovu temu 20. i 21. septembra 2019, tačnije u danu pred i tokom održavanja Povorke ponosa, a najmanje prvog dana monitoringa (21. avgusta).

Značajan publicitet ova tema je ostvarila i 31. avgusta kada se desio napad na transrodnu osobu u Kolašinu.

Mediji i ostali subjekti su, u posmatranom periodu, imali dominantno neutralan pristup prilikom plasiranja informacija u vezi sa pripadnicima LGBTIQ zajednice. Od ukupnog broja objava 40% je afirmativno, dok je njih 7% negativno u odnosu na LGBTIQ zajednicu.

Najviše je bilo objava koje su imali neutralan pristup ovoj temi i to 53%.

Ćetković je dalje pojasnila da je „na portalima Antena M i Vijesti bilo najviše objava pozitivnog, a na portalu IN4S najvišeobjava negativnog tona. Posmatrano po medijima pojedinačno, najveći procenat negativnih u odnosu na ukupan broj plasiranih objava našao se na portalu IN4S (67%), pozitivnih na javnom servisu RTCG (62%), a neutralnih u dnevnoj novini Vijesti (76,47%). U televizijskom sadržaju nije evidentirano prisustvo negativnog publiciteta, već su sve tri posmatrane televizije izvještavale uglavnom pozitivno na ovu temu.“

Pripadnike LGBTIQ zajednice su u najvećoj mjeri pominjale nevladine organizacije koje se primarno bave pitanjima ove zajednice (109 objava), a slijede državni organi i institucije (51 objava), pa pojedinci (45 objava).

"O temi su u negativnom kontekstu najviše govorili pojedinci i pripadnici pojedinih političkih partija. U stavu državnih organa i ostalih državnih institucija, kao i lokalne samouprave, dominiraju neutralna pominjanja. Kod neplaniranih pominjanja LGBTIQ zajednice muškarci su se kao sagovornici pojavili u 74%, a žene u 24% objava“, saopštila je Ćetković.

Ona je dalje kazala da „kada je u pitanju posmatranje tematskog okvira promotivne aktivnosti (Povorka ponosa i ostali događaji), kao i konkretni slučajevi nasilja, predstavljaju najzastupljenije teme u ukupnom tematskom korpusu sa 41% odnosno 27% udjela. O ostalim bitnim temama za LGBTIQ zajednicu, poput pravnog okvira, zapošljavanja i slično, gotovo da se i nije govorilo.

Kada mediji izvještavaju o LGBTIQ zajednici, te teme se onda u najvećem broju slučajeva pojavljuju kao primarne i na vidljivim pozicijama.

"Kod 7 objava primijećena je upotreba neadekvatne terminologije ili pogrdnih naziva, pri čemu najviše na portalu IN4S i u Večernjim novostima“, zaključila je Ćetković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније