Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.P. ]

24. 09. 2019. 17:19   >>  17:16

USVOJENO IDEJNO RJEŠENJE

Centar za posjetioce na obali Bistrice vrijedan 800 hiljada

Uprava javnih radova prihvatila je Idejno rješenje Centra za posjetioce na obali Bistrice u Bijelom Polju, koje je ponudila projektantska kuća "Arhing inženjering", a u toku su pripreme za objavu tenderske dokumentacije za izradu glavnog projekta i izgradnju.

Centar za posjetioce, kako je saopšteno iz Uprave za javne radove, sa pratećim sadržajima i parkingom, u čije će projektovanje i izgradnju Vlada Crne Gore uložiti oko 800 hiljada eura, dio je projekta valorizacije Đalovića pećine, jednog od najvećih građevinskih poduhvata u oblasti turizma u Crnoj Gori.

"Površina lokacije na kojoj je centar planiran je 12.000 metara kvadratnih, a objekat će se prostirati na 500 kvadrata. Sadržaće restoran sa sanitarnim blokom, kuhinjom i kotlarnicom, info-pult sa suvenirnicom, muzejsko-izložbeni prostor, salu za prezentacije, ambulantu, servis za izdavanje opreme, kao i administrativni blok za zaposlene", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će se ovaj prizemni objekat nalaziti pored puta od naselja Bistrica prema Manastiru Podvrh, a planiran je tako da bude usklađen sa prirodnim okruženjem.

"Pored njega biće izgrađen parking sa 42 mjesta za automobile, motocikle, bicikle, uključujući i mjesta za potrebe lica sa smanjenom pokretljivošću. Predviđen je i prostor za avanturistički park i šetalište uz rijeku, koje će biti spojeno sa novim mostom na Bistrici", saopštili su iz Uprave.

Za potrebe izgradnje centra, kako podsjećaju, planirana je regulacija rijeke Bistrice, a u te radove biće investirano oko 200 hiljada eura. Takođe, biće rekonstruisan i dio lokalnog puta Bistrice – Mojsir.


Pored centra za posjetioce, Vlada će, kako kažu, narednih godina sa 18 miliona eura finansirati i druge segmente projekta valorizacije Đalovića pećine, kao što su opremanje i uređenje pećine, izgradnja žičare iznad Đalovića klisure i servisnog objekta na ulazu u pećinu, kao i izgradnja kompletne saobraćajne, vodovodne i elektroenergetske infrastrukture.

Prvi radovi na obezbjeđenju elektroenergetske infrastrukture za potrebe žičare i pratećih sadržaja počeli su juče, pripremom za izgradnju trafostanice 35/10 kV, za koju je Uprava javnih radova potpisala ugovor sa budvanskim preduzećem "Elektro tim", u vrijednosti od 1,2 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније