Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan ]

25. 09. 2019. 07:00   >>  07:00 1

MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Fale doktori, uvode elektronsko zakazivanje

Ministarstvo zdravlja je započelo kontrolu rada zakazivanja specijalističkih pregleda u domovima zdravlja, nakon čega će uvesti sistem elektronskog zakazivanja na primarnom nivou, jer se dešava da građani na ultrazvuk i snimanje rentgenom čekaju više od dva mjesec, piše Dan.

Iz Ministarstva zdravlja je ovom listu saopšteno da u kontinuitetu analiziraju način zakazivanja pregleda, kako kod specijalista na sekundarnom i tercijarnom nivou kroz jedinstvenu platformu za zakazivanje pregleda, tako i zakazivanje pregleda kroz servis e-zakazivanje koji se koristi na primarnom nivou zdravtvene zaštite.

Iz Ministarstva zdravlja ističu da Domu zdravlja Podgorica nedostaje određeni broj timova izabranih ljekara zbog povećanja broja stanovnika i privremenih dolazaka pacijanata iz drugih mjesta.

"Broj timova izabranih doktora projektovan je na osnovu broja zdravstvenih kartona registrovanih pacijenata i u potpunosti je u skladu sa tim. Broj pacijenata koji su privremeno u Podgorici, a koji nijesu odjavili mjesto prebivališta iz drugih opština, a ostvaruju zdravstvenu zaštitu u Podgorici, predstavljaju dodatni izazov za nesmetano funkcionisanje DZ Podgovrica sa adekvatnom količinom kadra. Dosadašanje aktivnosti su bile uglavnom fokusirane na sistem zakazivanja specijalističkih pregleda, nakon čega ćemo fokus aktivnosti usmjeriti na zakazivanje pacijenata na primarnom nivou zdravstvene zaštite", navode iz Ministarstva zdravlja.

Prikupili su, kažu, podatke iz svih domova zdravlja o svim specijalistima i konsultantima koji pružaju usluge na primarnom nivou, njihovom rasporedu rada i načinu na koji pacijent dolazi do njih.

"Imamo namjeru da u narednom periodu omogućimo elektronsko povezivanje izabranih doktora sa specijalističkim službama u okviru Doma zdravlja radi lakšeg kretanja pacijenta kroz zdravstveni sistem. Ohrabruje činjenica da se i kod ljekara specijalista na primarnom nivou (izabrani doktor za odrasle, djecu i žene) pregled može zakazati istog dana. Takođe, pacijent može obaviti pregled istog dana i bez zakazivanja kada postoji opravdana potreba za njim (akutna stanja koja traže neodložni kontakt sa ljekarom)", ističu iz Ministarstva zdravlja.

Iz te institucije objašnjavaju da do problema i čekanja na pregled može doći u situaciji kada neki ljekar iznenada izostane sa posla.

"Tada menadžment Doma zdravlja preuzima obavezu da nađe adekvatnu zamjenu odsutnom ljekaru, a pacijente zbrine na standardizovan način", navode iz ministarstva.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније