Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

25. 09. 2019. 12:39   >>  12:37

KLIKOVAC

Registar OSI nadležnost Ministarstva rada

U Crnoj Gori još ne postoji Registar lica sa invaliditetom. U Ministarstvu zdravlja smatraju da je Registar u nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja.

 

Načelnica Direkcije za farmaciju i transplantaciju u Direktoratu za zdravstvenu zaštitu Senka Klikovac objašnjava da lica sa invaliditetom između ostalih prava ostvaruju, a zavisno od osnova za invaliditet, određena mjesečna novčana primanja iz sredstava opredijeljenih Ministarstvu rada i socijalnog staranja, kao budžetskoj potrošačkoj jedinici u skaldu sa Zakonom o budžetu.

"U vezi sa tim prava ostvaruju po osnovu invaliditeta u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju (prva kategorija invaliditeta i tjelesno oštećenje), Zakonom o socijalnoj i dječijoj zaštiti (invalidnina, tuđa njega i pomoć i druga prava utvrđena zakonom i podzakonskim aktima), Zakonom o boračko – invalidskoj zaštiti (lična invalidnina zavisno od stepena oštećenja organizma po osnovu rane povrede, ozlede ili bolesti, njega i pomoć od strane drugog lica, ortopedski dodatak, porodična invalidnina, uvećana porodična invalidnina, materijalno obezbjeđenje, porodični dodatak itd.)," navodi Klikovac.

Za implementaciju tih propisa od strane institucija socijalne i dječije zaštite Fonda PIO, formirane su komisije ljekara vještaka za utvrđivanje invaliditeta i potrebe za njegom i pomoći drugog lica na osnovu priložene medicinske dokumentacije i po potrebi neposrednog pregleda.

"U tom smislu za rad provostepene i drugostepene komisije za utvrđivanje nesposobnosti za rad i tjelesnog oštećenja za vrijeme rada, nedležne komisije, odnosno Fond PIO raspolaže odgovarajućim poslovnim prostorom, administrativnim kapacitetima za obavljanje poslova, opremom i stručnim medicinskim kadrom, tj. odgovarajućim brojem ljekara vještaka, što ne znači da broj ne može biti i povećan", kaže Klikovac.

Klikovac pojašnjava da Ministarstvo zdravlja takav stav ističe jer samo Fond za zdravstveno osiguranje ima komisiju za utvrđivanje privremene spriječenosti za rad (bolovanje) i komisiju koja upućuje pacijente na liječenje van Crne Gore, za procedure koje crnogorski zdravstveni sistem nije u mogućnosti da sprovede.

Zdravstveni sistem Crne Gore poznaje brojne olakšice za osobe sa invaliditetom

Olaksice su predviđene i regulisane posebnim vidovima zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja, a definisane Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Zakonom o zdravstvenom osiguranju.

Brojna podzakonska akta, takođe, odnose se i na ortopedska i druga pomagala, pravo na rehabilitaciju (ova podzakonska akta donešena su u saradnji sa predstavnicima NVO sektora, gdje u najvećoj mogućoj mjeri udovoljeno svim zahtjevima predstavnika NVO sektora, naravno u okviru raspoloživih budžetskih sredstava Fonda za zdravstveno osiguranje).

Pritužbe i na unutrašnju nepristupačnost objekata

Najčešće pritužbe lica sa invaliditetom, kada je posrijedi zdravstvena zaštita u Crnoj Gori, su pristupačnost ne samo zdravstvenim objektima, već i unutrašnji prostor zdravstvenih institucija.

"Naravno u pojedinim segmentima, kao što su nepostojanje liftova u starim objektima, natpisi na Brajevom pismu, nedostupnost licima sa oštećenjem sluha u datom momentu potrebe za tim, stomatološke usluge, odnosno stomatološke stolice, ginekološki stolovi i drugi vidovi opreme, koja odgovaraju u datim situacijama licima sa invaliditetom da bi mogli pristupiti dobijanju zdravstvene usluge. Tačno je da ima nedostataka različitog tipa od institucije do institucije. Činjenica je, međutim, da je iz godine u godinu osjetan i vidan napredak u ovom segmentu, tako da je očekivati da će u neko dogledno vrijeme na zadovoljstvo prije svega institucija sistema i postojeći nedostaci biti otkolonjeni", navodi Klikovac.

Samo jedna institucija ovlašćena za nabavku ortopedskih pomagala

Klikovac navodi da je nezadovoljstvo lica sa invaliditetom, korisnika ortopedskih pomagala, svakodnevno izraženo zbog postojanja samo jedne institucije u Crnoj Gori, koja je ovlašćena za nabavku ortopedskih pomagala sa kojom Fond za zdravstveno osiguranje ima zaključen ugovor.

"Stav je lica sa invaliditeta da se radi o monopolu. Saglasni smo da se ta jedna jedina institucija posmatra, u ovom momentu, kao monopolistička, ali moramo se saglasiti sa činjenicom da je tržište Crne Gore potupuno otvoreno i da svako ko želi da se bavi tom vrstom djelatnosti može osnovati prirvredno društvo ili preduzeće, jer za to ne postoje zakonske prepreke. To bi bio doprinos konkurenciji na tržištu", smatra Klikovac.

Govoreći o dječijoj stomatološkoj zaštiti Klikovac, podsjeća da je stomatologija prije nekoliko godina reformisana u privatnu stomatologiju izuzev Poliklinike KCCG.

Navodi da se javni poziv za zaključivanje ugovora sa Fondom za zdravstveno osiguranje privatnih stomatoloških ordinacija prioritet uvijek daje ordinacijama koje imaju opremu i kadar prilagođen potrebama licima sa invaliditetom, pa i djeci sa invaliditetom.

"Takve ambulante u Crnoj Gori postoje, možda ne u mjeri u kojoj su potrebne. Razlog je nepostojanje uslova u tim ordinacijama. U svim stomatološkim ordinacijama, poliklinikama ili klinikama, sa kojima Fona zda zdravstveno osiguranje ima zaključen ugovor, u potpunosti su obezbijeđene zdravstvene usluge i za djecu lica sa invaliditetom kao i za ostalu djecu, a troškovi liječenja su na teret Fonda za zdravstveno osiguranje, odnosno budžeta Crne Gore", kazala je Klikovac.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније