Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: M.L.B.

25. 09. 2019. 16:41 >> 16:49

PRONAĐENA KOD ORAHOVCA

Gliser usmrtio kornjaču

Leš morske kornjače nađen je danas nasukan na obali mora u Orahovcu. Kako je saopšteno iz Instituta za biologiju mora, nakon što je veterinar pregledao leš kornjače utvrđeno je da je jedinka najvjerovatnije stradala usljed sudara sa gliserom ili skuterom.

“Kornjača na vratu ima fizičke povrede koje su dovele do uginuća”, saopšteno je iz IBM.

Institut za biologiju mora je u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine i nadležnim veterinarom Nikolom Trus izašao na teren po prijavi mještana.

“Leš kornjače je ženskog pola, dužine oklopa od 80 cm, starosti od oko 25 godina. Na osnovu fotografija prethodnih slučajeva uginulih morskih kornjača tokom septembra, smatra se da je ovo isti leš koji je fotografisan u vodama ispred Prčnja 21.09.2019 i da su ga struje donijele na obalu u Orahovac”, saopšteno je iz IBM.

Komunalno preduzeće ukloniće leš kornjače. Ovo je treći slučaj uginuća morskih kornjača tokom septembra u Bokokotorskom zalivu.

Prva je evidentirana u Prčnju 11. septembra, pošto je bila u fazi raspadanja, nije bilo moguće utvrditi uzrok uginuća, druga je evidentirana u tjesnacu Kumbor 12. septembra, sa vidnim oštećenjima na oklopu.

“Sve uginule jedinke pripadaju vrsti Glavate kornjače (Caretta caretta) koje nisu nikakva neuobičajena pojava u zalivu, niti u teritorijalnim vodama Crne Gore. U našim vodama se morske kornjače hrane i u suštini im je naša obala usputna stanica na putu ka sjevernom Jadranu”, saopšteno je iz IBM.

Glavna prijetnja morskim kornjačama u Bokokotorskom zalivu su skuteri i gliseri.

“Ovim putem apelujemo na građane koji upravljaju ovim vozilima da prilagode brzinu kretanja i obrate pažnju na površinu vode gdje kornjače izlaze da bi udahnule vazduh. Zahvaljujemo svim građanima koji nas informišu o ovakvim događajima”, zaključuje se u saopštenju IBM.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније