Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

26. 09. 2019. 15:15   >>  15:57

MINISTARSTVO PRAVDE

CG i Hrvatska komuniciraju o izručenju Sinđelića

Iz Ministarstva pravde danas je saopšteno da je neosnovana tvrdnja koja je objavljena i prenijeta u nekim medijima kako nadležni organi Crne Gore ne odgovaraju na upite Hrvatske o molbi za izručenje Saše Sinđelića, svjedoka saradnika u slučaju za pokušaj terorizma.

“U vezi sa molbom za izručenje Saše Sinđelića, Ministarstvo pravde Crne Gore održava redovnu komunikaciju sa Ministarstvom pravosuđa Hrvatske, u skladu sa svim pravilima i dobrom praksom međunarodne pravne pomoći, i nijedan upit Ministarstva pravosuđaHrvatske u ovom slučaju nije ostao neodgovoren. U toku je redovna procedura pred nadležnim sudom za odlučivanje o ispunjenosti pretpostavki za izručenje Sinđelića”, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Pojašnjeno je da nakon što nadležni sud bude donio odluku u ovom predmetu, ministar pravde će donijeti konačnu odluku o izručenju koja će biti zasnovana na zakonu i vrlo principijelna, uvažavajući stav nadležnog suda o ispunjenosti uslova za izručenje.

Podsjećaju da je prva molba Hrvatske za izručenje Sinđelića, koja je dostavljena 12. juna 2017. godine, pravosnažno odbijena iz razloga nedostupnosti Sinđelića sudu. Nakon što se on ponovo pojavio na teritoriji Crne Gore i nakon što je uhapšen, Ministarstvo pravde Crne Gore je 5. jula 2019. godine obavijestilo Ministarstvo pravosuđa Hrvatske o hapšenju Sinđelića po međunarodnoj potjernici Interpola Zagreb, uz poziv Hrvatskoj da podnese novu molbu za izručenje.

“Nova molba za izručenje dostavljena je u predviđenom roku, 17. jula 2019. godine, i na propisan način je proslijeđena nadležnom Višem sudu u Podgorici, na odlučivanje. Viši sud je 6. septembra 2019. godine donio rješenje da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Saše Sinđelića. Na to rješenje uložena je žalba i u toku je postupak pred Apelacionim sudom Crne Gore. Ministarstvo pravde Crne Gore posredstvom Interpola 9. septembra 2019. odgovorilo je na upit nadležnih organa Hrvatske da je postupak po molbi za izručenje lica Sinđelić Saša u toku pred nadležnim sudom. Nakon što pravosnažna odluka nadležnog suda bude dostavljena, ministar pravde donijeće konačnu odluku o izručenju u predviđenom roku, u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i međunarodnim ugovorima”, zaključuju u Ministarstvu pravde.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније