Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ Mina ]

26. 09. 2019. 16:10   >>  16:10 1

LIDER U REGIONU

CG skoro zaustavila širenje HIV-a

Crna Gora je lider u regionu u borbi protiv HIV/AIDS-a i može postati jedna od rijetkih država koja je potpuno zaustavila širenje HIV-a i pojavu novih slučajeva infekcije.

To je saopštio regionalni direktor Zajedničkog programa Ujedinjenih nacija za HIV/AIDS (UNAIDS) za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju Vinej Saldana na sastanku sa ministrom zdravlja Kenanom Hrapovićem.

Saldana je naveo da je zadovoljan naporima koje Crna Gora ulaže u borbi protiv HIV/AIDS-a, kao i rezultatima koji su postignuti u toj oblasti.

On je podsjetio da su sve zemlje, članice UN-a, pa tako i Crna Gora, obavezale, ne samo da se bore protiv HIV/AIDS-a, nego i da zaustave u potpunosti infekciju u svojim zemljama.

„Budući da je u Crnoj Gori trenutno zvanično registrovano da živi sa HIV-om oko 200 osoba, a procjena je da ih ima oko 400, a imajući u vidu vaše liderstvo u ovoj oblasti, siguran sam u bliskoj budućnosti može postati jedna od zemalja koja je potpuno zaustavila širenje HIV-a i pojavu novih slučajeva infekcije“, naglasio je Saldana.

On je istakao da UN može da pomogne Crnoj Gori u nabavci generičkih ljekova za liječenje AIDS-a, ali i za liječenje tuberkuloze, Hepatitisa C i kancera, pod mnogo povoljnijim uslovima u odnosu na trenutna izdvajanja iz budžeta zdravstva za ove namjene.

Hrapović je upoznao Saldana šta je Crna Gora uradila u toj oblasti od 1985.godine, kada je uvela program HIV/AIDS-a.

On je rekao da, iako trenutna stopa incidence infekcije ukazuje da Crna Gora zemlja sa niskom prevalencom, regionalni trendovi ukazuju na rizik brzog širenja HIV-a.

Hrapović je upozorio da ukoliko se ne unaprjeđuje prevencija među ključnim ciljnim grupama i ne obezbjeđuje uspješan odgovor u ranoj fazi epidemije može dugoročno rezultirati medicinskim, socijalnim i ekonomskim posljedicama.

„Zato je naš cilj – Crna Gora zemlja sa niskom stopom rasta HIV infekcije i univerzalnim multisektorskim pristupom prevenciji, liječenju i podršci osobama koje žive sa HIV-om“, poručio je Hrapović.

Prema njegovim riječima, od velikog značaja u ostvarenju tog cilja je podršla Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije, a značajna je i dobra saradnja i uloga nevladinog sektora u borbi protiv HIV/AIDS-a.

„U toku prošle godine za brobu protiv HIV/AIDS-a dodijeljeno je 220 hiljada EUR i 87 hiljada EUR za programe sprječavanja zloupotrebe droga“, saopštio je Hrapović.

On je rekao da je u toku javni konkurs za dodjelu novčanih sredstava nevladinih organizacija, u skladu sa Sporazumom između Ministarstva zdravlja i Globalnog fonda, u iznosu od 378 hiljada EUR .
„Vlada je opredijelila dodatnih 75 hiljada EUR za programe sprječavanja zloupotrebe droga, naveo je Hrapović.

Na današnjem sastanku Ministarstvo zdravlja je podržalo inicijativu da Glavni grad Podgorica potpiše Parišku deklaraciju, kojom se, kao prvi grad u jugoistočnoj regiji, obavezuju da će sa ostalim potpisnicama radimo na unaprjeđenju ove oblasti.

Sastanak je organizovan na marginama sastanka Regionalnog koordinacionog tijela za HIV za Jugistočnu Evropu, koji se održava u Podgorici.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније