Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

26. 09. 2019. 20:30   >>  20:31

PRIJAVLJENI PREKRŠAJI

Za godinu 31 slučaj diskriminacije LGBT osoba

Predstavnici provosuđa tvrde da je, iako ima još posla, napredak na polju zastite ljudskih prava nesporan.

Iz civilnog sektora kažu da i pored svijetlih primjera, moderni i kvalitetni zakoni najčešće ostaju mrtvo slovo na papiru, ocijenjeno na panelu "Ljudska prava u 21. vijeku". 

Prve pravosnažne presude za zločin iz mržnje važni su koraci u zaštiti ljudskih prava, no ostaje još dosta posla institucijma koje bi trebalo da ih štite.

"Cijenim da je učinjeno dosta ima prostora za napredovanje i držim se principa da možemo bolje i više. Mislim da je to pokretačka snaga da dođemo do onoga što je društvo jednakih šansi za sve", kazao je Miroslav Turković, tužilac ODT-a.

Iako imamo najmoderniji Zakon o zabrani diskrimacije, najčešće sve ostaje mrtvo slovo na papiru u konkretnim primjerima kršenja.

"Osoba od 11 godina dobija putem društvenih mreža fotografije intimnih djelova tijela, mi idemo u policiju, policajac zbunjen obavještava da je tužilac vaš kolega rekao da tu nema elemenata krivičnog djela", ispričao je Boris Raonić iz Građanske alianse

Samo u posljednjoj godini u podgoričkom Sudu za prekršaje zabilježen je 31 predmet koji je imao elemente diskriminacije LGBT osoba.

“Najčešći su prekršaji počinjeni vrijeđanjem pripadnika LGBT zajednice zajednice”, navela je Valentina Burzanović, sutkinja Suda za prekršaje.

Sudije moraju imati veći stepen edukacije o položaju i životu LGBT osoba, kako bi se postiglo povjerenje i puna sigurnost ove grupe, ocijenjeno je na panelu o ljudskim pravima u 21. vijeku.

Marija Radulović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније