Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Izvor: PR Centar [ Objavio: O.Z. ]

27. 09. 2019. 13:14   >>  13:13

OTVORENI DANI NAUKE

Tema festivala tehnologija i razvoj društva

Festival "Otvoreni dani nauke" trajaće od 1. do 5. oktobra u Podgorici i drugim crnogorskim gradovima, a tema ovogodišnjeg Festivala je tehnologija i razvoj društva, saopšteno je na pres konferenciji Ministarstva nauke.

Direktorica festivala “Otvoreni dani nauke”, Đurđina Bulatović, kazala je da je slogan devetog izdanja festivala "Tehnologuj se".

„Tema Festivala ove godine jeste tehnologija i razvoj društva, budući da ekspanzija tehnološkog razvoja ima veoma vežan uticaj na svakodnevni život i na život svih građana, ali isto tako podstiče na razmišljanje gdje zapravo razvoj tehnologije može da nas dovede i na koji način može da utiče na budućnost čovječanstva. Na ta pitanja pokušaćemo da odgovorimo kroz raličite segmente Festivala“, najavila je Bulatović u PR Centru.

Festival je, kako je rekla, postao izuzetno prepoznatljiv i broj partnera i učesnika raste iz godine u godinu.

„Izmjena u odnosu na prethodna izdanja jeste da smo nastojali da centralizujemo Festival i da većinu segmenata organizujemo na jednoj lokaciji. U pitanju je Park Dvorca na Kruševcu, gdje će posjetioci imati priliku da obiđu veliki broj izložbi, radionica, eksperimenata iz različitih oblasti, kao što su robotika, programiranje, astronomija, ali i fizika, hemija, biologija“, navela je Bulatović.

Ona je kazala da će Festival svečano biti otvoren 1. oktobra u Dvorcu Petrovića u 19 sati i 30 minuta nakon čega će posjetioci imati priliku da obiđu izložbu „Bio kosmos, tehnologija i umjetnost“.

„Osim u Podgorici, veoma zanimljiv program imaćemo i u Nikšiću. Takođe, program imamo i na sjeveru, gdje ćemo imati Nauku u pokretu, ali i u Kotoru i Baru“, kazala je Bulatović.

Ona je rekla da će se Festival u Podgorici osim u Parku Dvorca na Kruševcu, održavati i u Galeriji „Centar“, Centru za kompetencije, na Univerzitetu Crne Gore, Univerzitetu Donja Gorica (UDG) i na drugim lokacijama.

Profesorica sa Fakulteta vizuelnih umjetnosti FVU (Univerzitet Mediteran), Marija Džoganović, rekla je da će na izložbi „Bio kosmos“, u organizaciji Ministarstva nauke, posjetioci imati priliku da vide nešto nesvakidašnje, „što se dešava oko nas, ali mi nismo u prilici da to vidimo, zbog toga što nema za to potrebne tehnologije“.

Sljedeći segment, kako je rekla, je autorska izložba „Kod“ studentkinje Katarine Laković.

Najavila je veoma neobičnu instalaciju, gdje je student Osman Zaimović konstruisao mašinu, koja je osjetljiva na zvuk i naziva se „Sinart“.

„Treći segment ovog dijela koji pokriva FVU je izložba „Lumen print“, kolege Balše Gobovića. To je tehnika koja potcrtava činjenicu da fotografija nastaje emitovanjem i prihvatanjem tog svjetla. Posljednji segment izložbe je performans. To je autorsko djelo studentkinje Dženane Mušović. Zove se „Igrač ili posmatrač“ i ona se na jedan kritički način odnosi prema tehnologiji, zapravo iznosi nam bojazan da smo na neki način svi obuzeti tehnologijom. To je poziv da se vratimo sebi i da iskoristimo tehnologiju kako bi život učinili boljim, a ne se utopili u masu u viruelnom svijetu“, navela je Džoganović.

Profesorica sa Prirodno-matematičkog fakulteta (Univerzitet Crne Gore), Slađana Krivokapić, pojasnila je da su aktivnosti tog fakulteta ove godine usmjerene u pravcu biotehnologije.

Predstavnica kompanije M:tel, Aleksandra Radojević, istakla je da je u doba digitalizacije jako važno da je akademska zajednica shvatila komercijalni potencijal inovacija i da je proces inovacija postao dvosmjeran.

„Pored toga što je naša kompanija najveći mobilni operator, kompanija M:tel je i jedini telekomunikacioni operator, koji je registrovan kao inovativna organizacija. Pozvala bih i druga preduzeća iz industrije da se registruju i postanu inovativna“, kazala je Radojević.

Detaljnije informacije o programu Festivala dostupne su na sajtu www.daninauke.me .

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније