Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

30. 09. 2019. 15:25 >> 15:28

IZ CGO PORUČILI

Nedopustivo da UCG ignoriše Ombudsmana

Centar za građansko obrazovanje (CGO) smatra nedopustivim pokušaj rukovodstva Univerziteta Crne Gore (UCG) da diskredituje instituciju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda koja je utvrdila da je vanredni profesor UCG, Janko Ljumović, diskriminisan u postupku izbora u više naučno zvanje, saopštila je viša pravna savjetnica te NVO Snežana Kaluđerović . Dodala je da ovakve situacije mogu proizvesti sudske postupke, čije će odluke biti obavezujuće i za ovo rukovodstvo UCG.

Ona podsjeća da Janko Ljumović nije izabran u zvanje redovnog profesora UCG u fazi, kako se navodi, intenzivnog obračuna sadašnjeg rukovodstva sa prethodnim.

“ Zaštitnik je, kroz sprovedeni postupak u slučaju Ljumovića, zaključio “da je UCG zasnovao odluku o izboru u akademsko zvanje ne primjenjujući kriterijume odn. materijalna pravila koje je sam ustanovio, te je takvim postupanjem povrijedio pravo na rad i prava po osnovu rada, uključujući i pravo na napredovanje na poslu”. Umjesto da rukovdstvo UCG odmah postupi po konkretnim preporukama datim u mišljenju Zaštitnika, ono se “ogradilo od akta zamjenika Zaštitnika”, kao da je je zamjenik Zaštitnika uposlenik na UCG a ne dio nezavisne institucije!?”, navodi se u saopštnenju CGO.

Takođe, smatraju da rukovodstvo UCG nije iznijelo nijedan održiv argument zašto glasno odbija da primijeni preporuke Zaštitnika.

“ Konačno, radi se o vrlo ozbiljnom upozorenju nadležne institucije za zaštitu od diskriminacije da rukovodstvo UCG sprovodi diskriminaciju u svojoj kući i prema tome se isto to rukovodstvo UCG moralo odnijeti odgovorno što ovdje nije bio slučaj”, saopštila je Kaluđerović.

Pristup i jezik koje koristi rukovodstvo UCG u komuniciranju ovog pitanja su, smatraju u CGO, zabrinjavajući.

“To nije ni na nivou onog što se očekuje od rukovodstva najstarije visokoškolske ustavnove u Crnoj Gori, niti je u nekim dijelovima u skladu sa Etičkim kodeksom UCG.”

Kaluđerović napominje da preporuke Zaštitnika nijesu obavezujuće i činjenica je da u crnogorskom kontekstu često bivaju ignorisane.

“Međutim, odnos prema tim preporukama je i ogledalo (ne)odgovornosti institucija.  Umjesto tendencioznih reagovanja na mišljenje Zaštitnika, UCG je morao da primijeni preporuke institucije Zaštitnika, a ukoliko ih odbija primijeniti da pruži činjenično obrazloženje za to”, navodi se u saopštenju.

Rukovodstvo UCG na ovaj način sebe svrstava u kršioca normi i nepoštovaoca institucionalnih odluka, što je neprofesionalno i suprotno duhu akademske zajednice koja bi trebalo da promoviše zakonitost.

“Ukoliko se autonomija UCG, na koju se Senat UCG poziva, bude nastavila tumačiti suprotno pravilima struke onda se tu njena autonomija i završava. Ovakve situacije mogu dalje proizvesti sudske postupke, čije će odluke ipak biti obavezujuće i za ovo rukovodstvo UCG”, zaključili su iz CGO.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније