Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

01. 10. 2019. 12:10   >>  12:16

NAKON ZEMLJOTRESA I POPLAVA

I Crna Gora dostavila pomoć Albaniji

Deset zemalja učesnica u Mehanizmu civilne zaštite Evropske unije čija je članica i Crna Gora dostavilo je pomoć stanovništvu Albanije koje je pogođeno zemljotresima i poplavama.

Pored Crne Gore pomoć su uputile i Austrija, Hrvatska, Italija, Grčka, Mađarska, Finska, Norveška, Slovačka i Slovenija.

Iz EU info centra napominju da su zbog velike štete nastale nakon dva snažna zemljotresa, koji su pogodili Albaniju 21. septembra i obilnih kiša koje su pogodile isto područje nedugo potom, albanske vlasti zatražile međunarodnu pomoć kroz Mehanizam civilne zaštite Evropske unije. Uz koordinaciju Evropske unije, u pogođena područja, kako su kazali, već stiže prva pomoć, poput šatora za hitne slučajeve, generatora napajanja i opreme, te pomoć u raznim vrstama namirnica.

"Evropska unija priprema hitnu pomoć u znak solidarnosti sa ljudima pogođenim prirodnim katastrofama u Albaniji. Iskreno se zahvaljujem svim državama na njihovim ponudama pomoći kroz naš Mehanizam civilne zaštite. Spremni smo da pružimo i dalju pomoć prema zahjtevima albanskih vlasti", rekao je komesar Evropske unije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Kristos Stilianides.

Trenutno se, kako su pojasnili, procjenjuje kako bi se najbolje kanalisala ponuđena pomoć za pokrivanje trenutnih potreba i za pomoć albanskim vlastima u jačanju kapaciteta za buduće vanredne situacije.
"Pored toga, tim stručnjaka iz šest država članica/učesnica Mehanizma stigao je 27. septembra u Tiranu da pomogne u logističkoj koordinaciji dopremanja pomoći i da podrži državne vlasti u daljim procjenama potreba. Koordinacioni centar za hitno reagovanje Evropske unije u stalnom je kontaktu sa albanskim vlastima i nadgleda razvoj događaja na terenu", navodi se u saopštenju.

Iz EU info centra podsjećaju da su dva zemljotresa 21. septembra pogodila Albaniju, sa epicentrom u okolini Drača. Jedan je bio magnitude 5,6, a drugi 5,1 Rihtera.

"Zabilježena je i serija od preko stotinu slabijih zemljotresa. Područja koja su najviše pogođena su sedam regiona Drač, Tirana, Elbasan, Diber, Lezha, Fier i Berat. Dva dana kasnije, Albaniju su pogodile i obilne kiše koje su prouzrokovale velike poplave u oblastima koje su pogodili zemljotresi. Zabilježena su velika oštećenje kuća, zgrada i infrastrukture. Uspostavljeni su privremeni centri za evakuaciju ljudi koji su morali da napuste svoje domove radi bezbjednosti", zaključuje se u saopštenju EU info centra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније