Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

01. 10. 2019. 16:57 >> 19:41
11

AMFILOHIJE PORUČIO

Petrovići da počivaju u Cetinjskom manastiru

Posmrtni ostataci potomaka dinastije Petrović Njegoš treba da se prenesu u Cetinjski manastir, smatra mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije.

Podsjetimo, ranije je princ Nikola Petrović rekao da je on "teškog srca i u brizi za socijalnim mirom" predložio da posmrtni ostaci njegovog oca i stričeva budu pokopani na civilnom groblju, a ne u Cetinjskom manastiru kojim upravlja Mitropolija crnogorsko-primorska.

Kako je saopšteno iz MCP, mitropolit Amfilohije je, prilikom služenja parastosa kralju Nikoli, kraljici Mileni, princezama Vjeri i Kseniji, na tridesetu godišnjicu prenosa njihovih zemnih ostataka u Crnu Goru, kazao da se nada da će i princ Mihailo i ostali Petrovići, čiji su grobovi rasuti po Evropi, biti preneseni i sahranjeni na dvorskom groblju koje se nalazi u Cetinjskom manastiru.

"Pogotovo sinovi kralja Nikole, koji su kršteni u Cetinjskom manastiru. Tu su primali i sveto pričešće. Tu su dolazili sve dok su bili ovdje, pa bi bila grehota i prema njima sramotno da ih sahranjuju negdje drugdje, nego ondje gdje je predvidio da budu sahranjeni njihov otac - knjaz Nikola", kazao je mitropolit Amfilohije.

Nakon parastosa u crkvi Roždestva Presvete Bogorodice na cetinjskom Ćipuru, mitropolit Amfilohije je rekao da je značajno što današnji parastos kralju Nikoli drže profesori i đaci Cetinjske Bogoslovije, koju je on osnovao 1863. godine.

"Uz pomoć ruskog cara osnovao je ovu školu koja je temelj svega školstva u Crnoj Gori do današnjeg dana. Kralj Nikola je izuzetna ličnost u našoj istoriji, ne bez razloga nazvan carem junaka. U svoje vrijeme je dobio i nezavisnost Crne Gore i mnoga druga djela učinio. A među najznačajnijim njegovim djelima je oslobođenje Kosova i Metohije, zajedno sa njegovim zetom, kraljem Petrom Prvim Karađorđevićem", kazao je Amfilohije.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније