Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

02. 10. 2019. 14:21   >>  14:18

NUHODŽIĆ SAOPŠTIO

NICS sistem za bolje odluke u vanrednim situacijama

Informacioni sistem NICS za rukovođenje i koordiniranje u zaštiti i spašavanju pomoći će u donošenju što boljih i kvalitetnijih odluka u vanrednim situacijama, ocijenio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

On je, na svečanom otvaranju terenske vježbe NICS Montenegro 2019, rekao da će se NICS sistem integrisati sa postojećim nacionalnim sistemom.

"Taj sistem pomoći će donosiocima odluke da putem slike i video zapisa donose bolje i kvalitetnije odluke u vanrednim situacijama", naveo je Nuhodžić.

Terenska vježba NICS Montenegro 2019, koja se održava u okviru NATO Programa nauka za mir i bezbjednost, počela je danas, a tema je gašenje požara na otvorenom prostoru i testiranje najsavremenijih informacionih tehnologija za koordiniranje i rukovođenje u zaštiti i spašavanju.

Nuhodžić je kazao da je testiranje nove tehnologije i dijeljenje operativnih podataka u realnom vremenu putem web aplikacije dominantna tema vježbe, a osnov je gašanje požara većih razmjera.

Tokom četiri dana vježbe moći će da testiraju procedure i provjere kapacitete u slučaju da je Crnoj Gori potrebna međunarodna pomoć i zaštita od požara na otvorenom prostoru.

"Katastrofe se dešavaju svima i ta činjenica mora biti konstantno prisutna u radu zaposlenih u sistemu zaštite i spašavanja", naveo je on.

Kako je naveo Nuhodžić, kada se pomene NATO obično se pomisli na vojnu komponentu Alijanse, međutim NATO značajan dio potencijala usmjerava na zaštitu i saniranje posljedica od katastrofa.

On je zahvalio Kancelariji Programa nauke za mir i bezbjednost što je za Crnu Goru opredijelila projekat vrijedan 831.000 eura, u okviru kojeg se održava ova vježba, koja je samo jedan segment projekta.

Rukovodilac Programa Nauke za mir i bezbjednost Ejup Turmus kazao je da je Crna Gora nabavila tehnologiju i da je za upravljanje NICS sistemom organizovano mnogo radionica i kurseva. NICS sistem će omogućiti Crnoj Gori da razmjenjuje informacije mnogo brže, u poređenju sa tradiciomalnim načinima komunikacije.

Turmus je rekao da kroz NICS projekat planiraju da unaprijede kapacitete u Zapadnom Balkanu i da Program Nauka za mir i bezbjednost pojačava saradnju između NATO članica, okuplja naučnike eksperte da nađu rješenja u odnosu na pojave kao što su, na primjer, sajber kriminal.

"NICS projekat je ključni regionalni projekat koji pomaže u izgradnji kapaciteta. Zapadni Balkan je sklon prirodnim nepogodama. NICS će podići nivo znanja i svijesti o situaciji", kazao je on.

Direktor projekta za Crnu Goru Đorđije Vujović predstavio je glavne mogućnosti NICS sistema, koji omogućava dijeljenje informacija uživo sa donosiocima odluka.

"Ljudi sa terena dijele slike i približavaju ono što se dešava, kako bi donosioci odluka mogli što kvalitetnije da donesu odluku za reagovanje", naveo je Vujović.

On je dodao da NICS sistem omogućava praćenje svakog tima na terenu.

"To omogućava da na mnogo bolji način vidimo gdje su pozicije, donesemo odluku o, na primjer, alternativnim putevima, da u realnom vremenu definišemo mjesto za evakuaciju", objasnio je Vujović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније